Připravili jsme pro vás malého průvodce po těch nejkrásnějších filmových lokacích!

  • A pokud se o prázdninách chystáte nanejvýš na chalupu, můžete cestovat prostřednictvím DVD.

New York: po stopách Sexu ve městě

Carrie Bradshawová a její kamarádky Samantha, Miranda a Charlotte se staly neoficiálními průvodkyněmi davů turistek, které se v posledních letech vydávají na Manhattan, aby obdivovaly luxusní střevíčky v butiku Manola Blahnika, ochutnaly dortíčky v Magnolia Bakery a odvázaly se nad koktejlem Cosmopolitan v některém z místních barů.

Nezapomeňte navštívit:

  • Newyorskou městskou knihovnu (New York Public Library) na 5. Avenue mezi 40. a 42. ulicí, kde se odehrává velkolepá, ale nevydařená svatba Carrie s panem Božským.
  • Brooklynský most, na němž se přesně v polovině sejde Miranda se Stevem, aby završili jeden z nejromantičtějších momentů celého filmu.
  • Hotel Giraffe v čísle 365 na Park Avenue. Zdejší apartmá Piano Suite posloužilo při natáčení jako byt pana Božského.

Romantický Londýn s Hughem Grantem

Londýn je dějištěm několika romantických komedií, které mají společného jmenovatele: Hugha Granta v roli okouzlujícího starého mládence, sršícího sebeironickým humorem. Stačí vzpomenout na Čtyři svatby a jeden pohřeb, Deník Bridget Jonesové nebo Lásku nebeskou...

To nejkrásnější z romantického Londýna však bezpochyby uvidíte ve filmu Notting Hill, nazvaného podle stejnojmenné čtvrti. V 50. a 60. letech byl Notting Hill spíše chudou a rušnou čtvrtí přistěhovalců, v současnosti se však proměnil v luxusní romantické bydlení pro bohaté lidi s bohémskou duší. Jeho páteří je ulice Portobello Road, na níž najdete tržiště, kde se roztoužený Hugh Grant ve filmu prochází ve všech ročních obdobích.

Nezapomeňte navšítvit:

  • na Portobello Road v čísle 142 je situováno knihkupectví, do kterého zabrousí Julia Roberts v Notting Hillu, aby tu našla svou životní lásku, nesmělého knihkupce Williama. Ve skutečnosti tu ovšem najdete obchod s obuví. (Velmi podobné knihkupectví jako ve filmu se ale nachází hned za rohem v ulici Blenheim Crescent – jmenuje se Travel Bookshop.)
  • na adrese 27 St. Luke's Mews najdete dům, před nímž ve filmu Láska nebeská zamilovaný Mark (Andrew Lincoln) vyznává lásku Keiře Knightley s pomocí předem napsaných cedulek.

Paříž podle Amélie z Montmartru

Ve filmu Amélie z Montmartru je Paříž přesně taková, po jaké touží každý turista: barevná, prosluněná, plná útulných kavárniček a hlučných trhovců. Paříž, kde můžete na každém kroku potkat milostný románek. A protože hlavní hrdinka Amélie Poulain bydlí na Montmartru, budeme se pohybovat především na tomto kopci, v jehož křivolakých uličkách pod kopulí Sacré-Coeur našly domov stovky malířů, básníků i pseudoumělců.

Nezapomeňte navštívit:

  • kavárnu Café des Deux Moulins, kde Amélie pracuje. Ano, kavárna skutečně existuje (nachází se v čísle 15 v ulici Lepic) a opravdu v ní můžete ochutnat Améliinu oblíbenou specialitu – creme brulée, která zde nese její jméno.
  • rue des Trois Freres, kde se nachází činžák, v němž filmová Amélie bydlí
  • v uličce Passage des Abesse najdete proslulý zeleninový trh (Marché de la Butte), kam chodí Amélie nakupovat

Prázdniny v Římě

Italská metropole plná antických památek je dějiště romantické filmové klasiky, filmu Prázdniny v Římě, v němž si novinář v podání Gregory Pecka užije jediný den po boku princezny (Audrey Hepburn), která na pár hodin utekla svým strážcům a v anonymitě si dopřála trochu svobody. Ulice Říma jsou v tomto filmu prodchnuté svobodou, hravostí a nevinností teprve začínajících šedesátých let. Chcete-li si je užít doopravdy stylově, projíždějte jimi jako hrdinové filmu – na Vespě.

Nezapomeňte navštívit:

  • „Ústa pravdy“ - Bocca della Verita – kamenný obličej v kostele Santa Maria in Cosmedin, který údajně ukousne ruku lháři. Gregory Peck ve filmu svou partnerku postraší, když předstírá, že z kamenné dutiny vytáhne paži bez ruky.
  • Palazzo Colona, palác na náměstí Santa Apostoli 66, kde se natáčelo finále filmu, v němž princezna před shromážděnými novináři dá přednost svým královským povinnostem před osobními city.

Do Karibiku spolu s piráty

Nyní už čtyřdílná série Piráti z Karibiku je jedním z největších kasovních trháků posledního desetiletí. Nejenže obnovila dávno ochablý zájem dětí z celého světa o pirátská dobrodružství, ale Johnnymu Deppovi, který zosobnil hlavní atrakci – piráta Jacka Sparrowa – vydělala tolik peněz, že si mohl v Karibiku pořídit svůj vlastní soukromý pirátský ostrůvek. Ne, na ten vás lákat nebudeme. Ochranka by vám pravděpodobně nedovolila tam ani přistát. Navštívit zato můžete řadu jiných míst v souostroví Svatý Vincent a Grenadiny, které bylo základnou celého natáčení.

Nezapomeňte navštívit:

  • opuštěný ostrůvek Petite Tabac, kde kapitán Barbossa nechá vysadit Jacka Sparrowa s Elizabeth Swann (Keira Knightley), aby zde bídně zahynuli
  • Zátoku Wallilabou na ostrově Sv. Vincent, kde filmaři postavili dekorace přístavu Port Royal
  • ostrůvek Dominica, který si filmaři vybrali kvůli dokonale nedotčené přírodě

Kde hledat Vzpomínky na Afriku?

Romantická podívaná s Meryl Streep a Robertem Redfordem v hlavních rolích se natáčela v Keni. Právě zde vyrostla kávová plantáž hlavní hrdinky a zde také vznikly neopakovatelné scenérie divoké africké přírody. Kuriozitou je, že africké zákony nedovolovaly použití divokých zvířat v hraném filmu, a tak museli být pro účely natáčení z Kalifornie dovezeni cvičení lvi.

Nezapomeňte navštívit:

  • rezervaci Shaba National Game Reserve, kde byla natočena většina úchvatných záběrů africké savany.

Řecké ostrůvky podle Mamma Mia!

Filmový muzikál uchvátil miliony divaček po celém světě jednoduchým příběhem, písničkami od ABBY, spoustou pozitivní energie a také nádhernými prázdninovými kulisami moře, modrého nebe a řeckých ostrůvků.

  • Nejdřív ovšem jedno prozaické odhalení: žádný ostrůvek Kalokairi, kde se Mamma Mia! odehrává, ve skutečnosti neexistuje. Neexistuje ani penzion Villa Donna. Interiéry romantického hotýlku byly ve skutečnosti postaveny v britských filmových ateliérech Pinewood.

Za prosluněnými exteriéry se ale opravdu musíme vydat do Řecka, především pak na ostrov Skopelos a menší sousední ostrůvek Sporades.

Zdroj: Youtube

Nezapomeňte navštívit:

  • pláž u městečka Glysteri na ostrově Skopelos, nad níž se ve filmu tyčí hotýlek Villa Donna
  • kapli Agios Ioannis Prodromos na severozápadním cípu ostrova Skopelos, poblíž městečka Glossa, v níž se odehrává velkolepá svatební scéna. (Abychom zabránili případnému zklamání, je třeba prozradit, že interiér kaple byl opět natočen v britském studiu.)

A za kterým filmem byste se chtěla vydat právě vy?