Piráti z Karibiku (2003-2007)

Dobrodružná trilogie, inspirovaná atrakcí v americkém Disneylandu, je zodpovědná za to, že piráti se po létech strávených na smetišti dějin kinematografie opět vrátili do módy. Popkulturní ikonou se stal především pirátský kapitán Jack Sparrow v podání Johnnyho Deppa. Potetovaný, okorálkovaný, permanentně opilý, chvílemi bezcharakterní leč neodolatelně charismatický pirát si podmanil diváky od čtyř let výše. Johnny Depp si na této své kreaci dal skutečně záležet. Inspirovala ho vizáž kytaristy Rolling Stones Keitha Richardse. Stejně jako on si Johnny Depp pořídil osmahlou pleť, černé oční linky a dlouhé, poněkud umaštěné háro. Přihodil také několik zlatých zubů, tetování a suvenýrů, které nosí zavěšené ve vlasech. Není divu, že ho dnes napodobují malí piráti na dětských karnevalech od Los Angeles po Mníšek pod Brdy.

Černý korzár (1976)

Kabir Bedi, který proslul jako představitel seriálového Sandokana, vytvořil před kamerou ještě jednu ikonickou roli: charismatického Černého korzára, jednoho ze tří námořnických bratří (ti druzí dva si říkají Zelený a Červený korzár). V příběhu, odehrávajícím se ve zlatém věku pirátství - v sedmnáctém století - jeho cílem není nic jiného než pomstít vraždy, jichž se na jeho rodině dopustil zákeřný padouch Van Gould. Situace se ale zkomplikuje, když Černý korzár zjistí, že dívka, do které se zamiloval, je Van Gouldovou dcerou...

Zdroj: Youtube

Pomsta Černého korzára (1971)

Ano, i modrooký a blonďatý krasavec Terence Hill se kdysi stal Černým korzárem! Jeho hrdina s přezdívkou Blackie hodlá zbohatnout tím, že na dražbě otrokyň koupí a posléze znovu prodá manželku španělského místokrále, půvabnou Isabelu. V cestě mu ale stojí pirát Skull, kterého nehraje nikdo jinýnerozlučný parťák Terence Hilla, neohrabaný Bud Spencer.

Piráti na vlnách (2009)

Scenárista a režisér Richard Curtis rozhodně není člověk, kterého bychom si spojovali s umouněnými, věčně opilými námořními lupiči. Jeho specialitou jsou romantické komedie: je podepsán pod filmy jako Láska nebeská, Notting Hill nebo Čtyři svatby a jeden pohřeb. A také jeho piráti se trochu liší od těch klasických. Jedná se totiž o piráty hudební, přesněji řečeno o provozovatele nelegálního Rádia Rock, které ve Velké Británii v šedesátých letech šířilo tehdy ještě novou a nedostatkovou rockovou hudbu. Se skutečnými piráty ovšem měli společné to nejdůležitější: plavili se po moři. Vysílali totiž z lodi, která plula v Severním moři těsně za hranicemi britských teritoriálních vod.

Královna Alžběta: Zlatý věk (2007)

Mimořádně sexy podobu dal filmovému pirátství Clive Owen ve filmu Královna Alžběta: Zlatý věk. Jeho hrdinou byl sir Walter Raleigh, který se představí u britského královského dvora s nákladem brambor, tabáku, dvou indiánů a zlata ze španělské lodi, která, jak ironicky podotkne "nebyla schopna pokračovat v plavbě". Opálený Clive Owen se svým třídenním strništěm je tak přitažlivý, že mu propadne i panenská královna v podání Cate Blanchett. Co na tom, že většinu času ve filmu tráví jako suchozemská krysa!