"Asi pojedu na kliniku Dignitas do Švýcarska a nechám si udělat eutanazii. Nevidím žádný smysl v tom, dožít se jednapadesáti." Takto - s typickým sebeshazujícím suchým humorem - vítá Hugh Grant své narozeniny, které se u jiných lidí popisují obvykle jako "významné životní jubileum". V jeho případě však padesátka zní poněkud neuvěřitelně. Nestárnoucí idol z britských romantických komedií že by dosáhl dědečkovského věku?

Fešák Hugh Grant

Ve skutečnosti ovšem Hugh Grant dědečkem ještě zdaleka být nemůže. Nestihl totiž ještě ani první fázi: oženit se a stát se otcem. Ve slabých chvilkách - když ho nemilosrdní novináři donutí bilancovat - toho lituje: "Měl jsem se usadit. Měl jsem spoustu skvělých přítelkyň," uvažoval v rozhovoru pro britský server Daily News. Nejtrvalejší vztah měl s expartnerkou Elizabeth Hurley, která je nyní šťastně vdaná za miliardáře Aruna Nayara. Pro Hugha zůstala nejlepší kamarádkou, což je podle něj postačující základ pro manželství: "Jak jsem vypozoroval, manželství s nejlepší kámoškou může docela dobře fungovat. Můj bratr se oženil se svou kamarádkou a klape jim to skvěle."

Možná ještě víc než absence manželky ho ovšem mrzí, že nemá vlastní potomky. Ještě nedávno se přitom na rozmnožování díval značně skepticky: "Myslím, že většina dětí přichází na svět buď omylem, nebo proto, že jsou lidi zahnaní do kouta. A tak je to v pořádku. Kdyby si člověk sedl a racionálně si sepsal všechny důvody pro a proti, nejspíš by se moc dětí nenarodilo," řekl loni v rozhovoru pro americkou verzi časopisu Elle. Nyní ovšem změnil názor - a děti by docela vítal: "Nechci v sedmdesáti být sám. I když sám sebe nadevšecko zbožňuji, rád bych měl někoho, kdo by mě zajímal ještě trochu víc než já sám."

Končím s herectvím! Po kolikáté už?

Jeho vlažný vztah k herectví je přímo legendární. Hugh Grant nikdy nebyl hercem, který je přesvědčen o tom, že jeho práce je jakýmsi posláním. "Radši jsem měl jít dělat pojšťováka," říká často - a přinejmenším jednou

ročně oznamuje do médií, že s natáčením filmů definitivně končí. Ostatně, pokud by chtěl svou kariéru ukončit, teď možná nadešla ta pravá chvíle: éra jeho slavných romantických komedií jako Čtyři svatby a jeden pohřeb, Notting Hill nebo Deník Bridget Jonesové je už nějaký čas pryč, a jeho nejnovější film Morganovi si u pokladen kin nevedl právě skvěle.

Ležérní sběratel

Ostatně, kvůli penězům Hugh Grant rozhodně pracovat nemusí. Jeho majetek prý má hodnotu kolem čtyřiceti milionů liber, a navíc je majitelem rozsáhlé a velmi cenné sbírky moderního umění. "Začalo to tím, že jsem potřeboval pověsit si něco na zeď. Chodil jsem po svém viktoriánském domě a říkal si: nejlíp by se sem hodilo současné umění. A navíc budu díky němu vypadat mladě a zajímavě," vtipkoval Hugh Grant v americké Elle. Kuriózním způsobem získal také své vůbec nejcennější dílo - obraz Elizabeth Taylor od Andyho Warhola. Zajímal se o něj už dlouho, a jednou, když se během oběda napil trochu přes míru, zjistil, že obraz se bude dražit v aukční síni Sotheby's: "Zavolal jsem své makléřce a řekl jí, aby na něj přihazovala. K mojí hrůze mě poslechla. A co horšího, vydražila obraz za dva miliony liber!" O pár let později mu ovšem jeho neuvážený nákup přinesl celé jmění, protože obraz prodal za téměř sedminásobek kupní ceny, 13 milionů liber.

Muž, který představuje největší britský trumf ve světě romantických komedií, tak může s klidem jít do penze. Anebo, bude-li mít štěstí, na rodičovskou dovolenou.

KAFE.cz zjistilo: Šest super filmů s Hughem Grantem

  1. Hořký měsíc
  2. Čtyři svatby a jeden pohřeb
  3. Notting Hill
  4. Deník Bridget Jonesové
  5. Láska nebeská
  6. Hudbu složil, slova napsal