Donedávna to vypadalo, že někdejší hollywoodská stálice číslo jedna se definitivně rozhodla stáhnout do ústraní. S manželem, kameramanem Dannym Moderem si pořídila tři děti, a od stavění z Lega a předčítání pohádek si jen občas odskočí za nějakým filmovým vedlejšákem. Nyní se ale na velké plátno vrací v plné parádě: ve filmu Dvojí hra si zahrála elegantní špiónku, která si se svým parťákem v podání Clivea Owena vyměňuje polibky i podrazy.

„Natočit celovečerní film jako matka tří dětí mladších tří let, to je počin, na který jsem opravdu hrdá," konstatuje Julia - a každá matka dětí mladších tří let velice dobře ví, o čem královna Hollywoodu mluví. Natáčení začalo, když bylo dvojčatům Hazel a Phinnovi dva a půl roku a nejmladšímu Henrymu osm měsíců - a Julia si je všechny brala s sebou na plac. „Byli se mnou v traileru, prohlíželi si knížky, Henry si občas dal šlofíka, skákali po posteli a tak dále," vzpomíná. Henryho během natáčení dokonce ještě kojila: „Díky tomu mám ve filmu tak velká prsa! Prý je to nejvíc sexy film mojí kariéry," žertuje.

Nový život po čtyřicítce

Natočit nejvíc sexy film své kariéry po čtyřicítce, to je něco, o čem si herečky dříve mohly nechat jenom zdát. Ale časy se mění, a zdá se, že dámám ve středním věku začíná přát štěstí i v Hollywoodu. „Myslím, že ty časy, kdy byla herečka ve čtyřiceti odepsaná, jsou definitivně pryč," říká Julia Roberts. „Nejlepší herečky, které soustavně natáčejí, jsou dámy jako Susan Sarandon, Frances McDormand, Meryl Streep nebo Annette Bening. A těm není třicet. Co se to vůbec stalo s dvacetiletými holkami? Kam se všechny poděly?" žertuje.

Ona sama nedávno oslavila dvacet let práce před kamerou. Nikdy nebyla nedostupnou kráskou ani sexsymbolem typu Angeliny Jolie. Možná právě proto, že divákům připadala jako „děvče odvedle", si vysloužila titul miláčka celé Ameriky. Zbožňovali ji muži stejně jako ženy. Díky Pretty Woman se jejím prostřednictvím miliony dívek prožily pohádku o Popelce, v Případu Pelikán, ve Zbožňuji trable či ve Spiknutí koketovala s úlohou statečné a téměř akční hrdinky, v Notting Hillu a v Nevěstě na útěku se pro změnu smočila v sirupovitém rybníčku romantických komedií. A nikdy, nebo skoro nikdy (s výjimkou filmů Na dotek a Svatba mého nejlepšího přítele) nehrála potvory a nesympatické mrchy.

Hrdinka soap opery

Roli potvory se snažila vyhýbat I v osobním životě (I když je otázka, co by na tohle téma řekla exmanželka Juliina nynějšího manžela, kameramana Dannyho Modera. V době jejich seznámení při natáčení filmu Mexičan byl totiž ženatý.) Možná i proto její známosti v průběhu let připomínaly truchlivou a trochu únavnou soaop operu. Soap operu s poměrně hvězdným obsazením: vystupoval v ní mužný Kiefer Sutherland ze seriálu 24, pohledný herec Jason Patric, countryový zpěvák Lyle Lowett, hvězda seriálu Přátelé Matthew Perry, oscarový Daniel Day-Lewis, charismatický Ir Liam Neeson či snědý Benjamin Bratt. Není divu, Julia nakonec našla štěstí a rodinné zázemí po boku muže, j který nepracuje před kamerou, nýbrž za ní…