Nadívaná vejce pokaždé jinak

Uvařená vejce oloupejte, rozkrojte a žloutky vydlabejte. Přidejte k nim plátek másla, sůl, citronovou kůru, petržel a najemno nakrájenou housku. Směs utřete a bílky jí naplňte. Vyskládejte na plech a vložte na pár minut do trouby, aby chytily nazlátlou barvu.

  • s horčicí a slaninou
  • s avokádem a červenou cibulí
  • s namletou štikou nebo uzeným lososem
  • s ovčím nebo kozím krémovým sýrem

Nesmrtelná míchaná vejce

Kousek másla nechte rozehřát v rendlíku a přidejte vajec, kolik uznáte za vhodné. Zlehka posolte a energicky míchejte, dokud se nevytvoří kousky, ale směs nezůstane jemná a vláčná. Nešetřete a posypte pažitkou.

  • s chřestem nebo zelenými fazolkami
  • s houbovou směsí (žampiony, hlíva, lišky, šitake)
  • s utřenými ančovičkami
  • s broskvemi a nasekaným špenátem

Omelety letí

Na lžíci rozehřátého másla rozklepněte několik vajec a nechte zlehka zatánout. Popusťte uzdu fantazii a přidejte, co vám nejvíc chutná. Rettigová nedala dopustit na masové kousky z ryb (štika, kapr nebo lín).

  • s paprikami a cibulí
  • se slaninou a křenem
  • s tuřínem
  • s krevetami a pórkem

Majstrštyk podle Rettigové

Rendlík naplňte z poloviny vodou, lehce osolte a přiveďte k varu. Do vedlejší misky nalijte ocet a do něj rozklepněte vejce. Téměř okamžitě se vytvoří jemný "obal", který zabrání rozpití vajíčka v hrnci. Vařečkou roztočte probublávající vodu a směs vajíčka a octu nalijte dovnitř. Vodu vypněte a dvě až tři minuty počkejte. Vejce musí mít pevný bílek a tekutý žloutek. To si nejlépe ověříte jemným tlakem prstu. Jakmile jsou hotová, vyndejte je na ubrousek a nechte okapat přebytečnou vodu.

Mezitím v další misce utřete dvě ančovičky s máslem, přidejte dvě lžíce hladké mouky, dva žloutky, jednu lžičku octa a dvě bílého vína, hrst nasekané petrželky a špetku čerstvého pepře. Směs zalijte 0,2 dcl vody a nechte prohřát na mírném ohni, dokud lehce nezhoustne.

Ztracená vajíčka polévejte pikantní omáčkou a podávejte s opečeným krajícem chleba.