Rychlé tipy, jak poznat prošlá nebo zkažená vejce, se hodí nejen na Velikonoce

Zdroj: Shutterstock.com
Prohlédněte si všechny fotografie (12)

Dlouhá desetiletí démonizovaná vejce si konečně vydobyla místo ve zdravém jídelníčku. Jak je to s jejich nákupem do zásoby a jak poznat, zda jsou opravdu čerstvá?

Mýty opředená vejce

Vejce jsou nejčastěji spojována s vysokou hladinou cholesterolu. Pravda je ale o pořádný kus jinde. Na "hodný" cholesterol nemají vliv a LDL dokonce snižují. Navíc jsou těžko nahraditelným zdrojem bílkovin a obsahují vitamíny A, C, D, E a K a minerály jako vápník, sodík, draslík, hořčík a železo. V jídelníčku se dají upravit na tisíc způsobů a téměř nikdy se neomrzí.

Jednoduchý trik

Do vysoké nádoby nalijte dostatek vody, vejce do ní opatrně ponořte a sledujte, jak se zachová. Zůstane-li polehávat na dně, je čerstvé a nemusíte mít obavy použít ho k výrobě domácí majonézy nebo tataráku. Plave-li volně v prostoru, už je zřejmě nějaký pátek na světě, ale zdravotní rizika vám nehrozí.  Taková vejce jsou ideální na vaření nebo pečení, kdy projdou důkladnou tepelnou úpravou. Vajíčka plující na hladině jsou s největší pravděpodobností zkažená. Za vším stojí vzduchová bublina uvnitř vejce, která se s přibývajícím věkem zvětšuje a ve vodě ho tak nadnáší.

I po rozklepnutí se dá stáří vejce ověřit. Bílek, který pevně neobjímá žlutý střed, ale roztéká se do stran a ven ze skořápky, už není v nejlepší kondici, ale pokud nezavání nebo nemá neobvyklou barvu, do těst se bude hodit.

Etiketa není pro zábavu

Dokud neproběhne ve zprávách varovná informace o vejcích a jejich pochybném původu, málokdo čte etikety na proložkách. Právě tam se ale dozvíte všechno podstatné:

  • Velikost - S,  M, L, XL (53 - 73 gramů)
  • Jakostní třída - Extra A (maximální stáří 7 dnů), A, B
  • Způsob chovu - 0 (ekologický chov), 1 (volný výběh), 2 (haly), 3 (klece)
  • Původ vajec - označení země, někdy je třeba rozlišovat zemi snůšky a zemi balení

Kam s nimi?

Vejce je nejlepší skladovat v chladu, ve sklepě nebo přímo v lednici. Právě tam se ale výrobci dopouští ohromné chyby, když plastové stojánky umísťují do dveří. Vejce jsou velmi citlivá na náhlé změny teplot a při častém otevírání dveří jim pravidelný závan teplejšího vzduchu nemusí svědčit. Použijte speciální stojánek na vajíčka a postavte je špičkou dolů.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky