Nařízení

18. 3. 2020 vydala vláda omezení pro nastávající rodiče. Tradice přítomnosti otců u porodů, aby byli své partnerce oporou a přihlíželi narození vlastního dítěte, je v Čechách letitá. Strach z nákazy koronavirem, který se šíří z Číny, ale dohnal zákonodárce k razantnímu řešení.

Muži (a další rodinní příslušníci) nesmí být při porodu na sále. Pro plod končí porod vypuzením, od té doby je novorozencem a má právo na styk s matkou i otcem. Lékaři ale nedoporučují ani pozdější setkání, riziko nákazy je příliš vysoké. Zatímco některé porodnice byly proti otcům na porodním sále už dříve, v Ostravě našli řešení. Otec sice nebude u samotného porodu, ale bude přivolán bezprostředně po něm.

S takovým postojem se nastávající maminky a otcové nechtěji smířit. Petici podepsalo už téměř čtyřicet tisíc rodičů.

Reakce nastávajících maminek se různí:

Kamila: Otázku muže u porodu jsem doma nadhodila minulý měsíc. Muž se k tomu nemá. Nevím, co za tím je. Jestli nedostatek odvahy nebo neochota podpořit mě. Už se nemusím snažit, nařízení mu hraje do karet. Petici jsem i tak podepsala.

Kristýna: Jsem těhotná potřetí, byla bych ráda, aby mi byl manžel u porodu oporou, ale nelpím na tom. Dcera se narodila předčasně a já s ní strávila deset týdnů na oddělení pro nedonošence. Se synem jsem zůstala v nemocnici tři týdny kvůli žloutence. Rodina budeme celý život. Když situace vyžaduje ochranná opatření, musíme to respektovat. Zdraví nás všech je na prvním místě.

Elena: Budu rodit poprvé, jsem vystrašená a dítě je ke všemu otočené koncem pánevním. Mám strach o sebe i o dítě. Roky jsme se snažili a manžel mi byl oporou, podstupoval všechna často ponižující vyšetření. Jako zázrakem jsem dceru donosila do začátku devátého měsíce a teď to má zmařit absurdní nařízení vlády? Nikdy!

Jak reagují muži:

Ondřej: Z hormonálních výkyvů své ženy jsem zmatený už několik měsíců a rozhodnutí vlády mi moc jistoty nepřidává. Nemyslím na to, jen ať je to brzy za námi a obě moje holky jsou v pořádku.

Vašek: Chceme se zbavit viru, nebo se chovat jako umanuté děti?

Přemek: Některá nařízení mi přijdou absurdní. Zůstaly otevřené trafiky, aby si lidé mohli koupit cigarety a bulvární noviny, ale zdravý muž u porodu je problém. Nevím, jak svou ženu uklidnit.

Daniel: Těšil jsem se, že uvidím ten neskutečný zázrak. A snažím se najít porodnici, kde by byli ochotní nařízení obejít.

Jan: Od začátku jsem ženě tvrdil, že u porodu být nechci. Je to tajemství mezi matkou a dítětem. Já je budu milovat celý život, půlhodina navíc na tom nic nezmění. Poprvé jsem u porodu nebyl, žena mě opustila a dceru mi nechala. Život nestojí na zážitcích, ale na zodpovědnosti jednotlivce.