Rozhodně nepatří k těm, jejichž kariéru nemilosrdně odvál čas. Možná i proto, že oslnila hned dvěma talenty – jako herečka i jako zpěvačka. A navíc na svém startu hrála ve filmech, které patří k nejlepšímu ve svém žánru (namátkou V plném slunci, Vojandy, Prachy a smůla, později Policajt nebo rošťák, Veselé Velikonoce), a její partneři Jean-Paul Belmondo či Alain Delon si rozrazili dveře do filmového světa stejně suverénně jako ona.

Narodila se do rodiny bohatého průmyslníka, získala výborné vzdělání, odmalička se pohybovala ve vysokých společenských kruzích. Netrpěla trémou, milovala hudbu a zpěv, chtěla na univerzitě studovat filozofii. Jenže v roce 1959 se zúčastnila pěvecké soutěže Zrození hvězdy (mimochodem opět si zde zahrála svou roli osudová náhoda, protože tam šla místo sestry) – a vyhrála! Díky nepřehlédnutelné a už tehdy tajemné kráse mladou herečku oslovil režisér René Clément a nabídl jí hlavní ženskou roli v kriminálce V plném slunci. Nezaváhala. A potom už na ni čekaly tři až čtyři filmy ročně. A také triumf s prvním albem, který jí zajistil i úspěšná zahraniční turné.

Věnovala se též svým četným, mírně problémovým, osobním vztahům.

Z těch oficiálních: ve 22 letech se provdala poprvé, jejím mužem se stal režisér Jean-Gabriel Albicocco, s nímž natořila několik snímků, mj. Dívka se zlatýma očima – a diváci i novináři jí tento titul přidělili celoživotně.

S podnikatelem židovsko-marockého původu Judasem Azuelosem má dceru Lisu (je režisérka, producentka a scenáristka) a syna Jeana-Mehdi-Abrahama, dceru Eve-Marii-Debohar má z manželství se sběratelem umění Alainem Kahn-Sriberem. Po boku Pierra Meyera se ocitla v roce 1980, ale v roce 1990 už byla provdaná za švýcarského bankovního experta Erica Lavandeyera.

Neúnavná umělkyně stále koncertuje, jejím triumfem na jevišti se stala Mistrovská lekce, monodrama o životě pěvkyně Marii Callas. A nesčetné reprízy jejích filmů na televizních obrazovkách jí zaručují u diváků stabilní popularitu i oblibu.

TAK ŠEL ČAS

1939 - Narodila se 5. října v Soulac-sur-Mer jako Maitena Marie Brigitte Doumenach.

1963 - Vydává první album, následuje řada hitů, které má na repertoáru dodnes.

1965 - Kritika vyzdvihuje její skvělý herecký výkon, nezaložený pouze na fyzickém půvabu, v roli řecké prostitutky ve filmu Vojandy.

1981 - Napsala úspěšnou životopisnou knihu Vyprávění a legendy o mém soukromém životě.

2001 - Vydala vlastní kuchařku veganských receptů, která prý prozrazuje i tajemství její štíhlosti.

2008 - Zahrála si v úspěšné komedii Boží úřad.

2019 - 2. listopadu umírá ve svém bytě.