Sezóna burčáku je tady: Kolik byste ho měli ročně vypít a co s ním nikdy nedělat

Prohlédněte si všechny fotografie (12)

Každoroční fenomén je opět tady. Vždy koncem léta můžeme na dveřích vinoték pozorovat nápis „Burčák“ nebo částečně zkvašený mošt. Čím se vlastně od sebe tyto dva pojmy liší? Tuto i další zajímavé informace o českým národem milovaném perlivém moku se dočtete v našem článku.

Podle čeho poznáte alkoholika, vám poradíme v galerii.

Burčák je velmi populární nápoj, který máme možnost ochutnat vždy mezi 1. srpnem a 30. listopadem. Koncem léta se setkáme spíše než s burčákem s částečně zkvašeným moštem, což je prakticky to samé jako burčák, jediný rozdíl je v původu hroznů, nejčastěji maďarského či slovenského, kde dochází k dřívějšímu zrání vína.

Hrozny z českých vinic

Začátkem září pak na scénu přichází ten pravý burčák, vyrobený z tuzemských hroznů. První dozrávají bílé odrůdy a teprve poté můžeme ochutnat burčák z modrých odrůd. To, z jaké odrůdy je burčák vyroben, závisí hlavně na období, kdy daná odrůda dozrává. Nejdříve se většinou zpracovává odrůda Irsai Oliver, Müller Thurgau a teprve poté se dostávají na řadu odrůdy jako Veltlínské zelené, Muškát moravský, Chardonnay a další. Během druhé poloviny září dozrávají modré odrůdy, ze kterých se vyrábí růžový nebo červený burčák.

Cesta od moštu k perlivému alkoholickému nápoji

Burčák zpravidla obsahuje mezi 1 a 7 % obsahu alkoholu. Kvašením moštu se z glukózy a cukru stává alkohol. To znamená, že v raném stadiu burčák neobsahuje téměř žádný alkohol a je sladký. Postupně, když kvašením alkohol dosáhne hodnoty asi 4 %, začíná nápoj "bouřit". V této fázi "bouření" se kvasinky množí nejrychleji a burčák se dostává do své nejlepší fáze. Ve chvíli, kdy je prokvašena polovina cukru a alkohol dosahuje přibližně 6 %, je burčák v nejlepším rozpoložení pro konzumaci.

Vše o burčáku aneb vinná sezóna začíná

Dokonalá chuť

Chuť burčáku v ideální fázi není ani sladká, kvůli neprokvašenému cukru, ale ani trpká, kvůli vysokému obsahu alkoholu. V případě, že budete mít štěstí a ochutnáte burčák v jeho nejlepší fázi, dostane se vám tak jedinečného zážitku užít si harmonii chutí v podobě skvělého, jemně perlícího nápoje s vyváženým poměrem sladkosti a kyselin.

Kde se burčák pije?

Burčák je oblíbeným nápojem u nás, v České republice, dále na Slovensku, v Rakousku a v Německu. V tradičních vinařských zemích, jako je Itálie nebo Francie, je tento pojem prakticky neznámý. Většina vinařů v těchto zemích neumí pochopit, proč by měli prodávat za nižší cenu nehotové víno.

„Měl jsem možnost ochutnat burčák, nebo spíše mošt, v italském vinařství Fattoria Le Fonti v Toskánsku. Ochutnával jsem právě sebranou odrůdu Sangiovese, která je pro tento kraj typická, a musím říct, že lahodnější mošt jsem nikdy a nikde jinde neochutnal. Když jsem vinaři vysvětloval, že se víno v takovém stadiu prodává u nás v ceně 50 až 80 Kč za litr, tak jen nevěřícně kroutil hlavou,“ vypráví zážitky z cest vinař.

Přísné kontroly jsou samozřejmostí

Výjimečně se stává, že burčák nebo částečně zkvašený mošt neprojde kontrolou státní zemědělské inspekce. Většinou se jedná o špatné označení názvem "burčák", přitom se jedná o hrozny se zahraničním původem. Dalšími, horšími prohřešky jsou přidávání vody do moštu (ojediněle bylo zjištěno až 80 % vody v moštu) a dobarvování syntetickými barvivy. Tyto nekalé praktiky některých prodejců kazí jméno poctivým vinařům a firmám a veřejnost pak na burčák pohlíží jako na nekvalitní produkt. Proto se vždy v září a v říjnu stávají ze zákazníků opravdoví "experti" na kvalitu a výrobu burčáku. Nezřídka se prodejci setkávají s názory, že prodávaný burčák je z jablek, hrušek nebo snad i dokonce z banánů.

  • Tradičně se říká, že každý rok by měl člověk vypít stejné množství burčáku, kolik má krve. A pozor, jak Moravané upozorňují, k burčáku se nečichá! A samozřejmě nezapomeňte lahev s burčákem v lednici pootevřít, ať může vzduch unikat. 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky