Netalentovaný

Petra Rychlého zná každý. Jako bavič, moderátor a lékař z nekonečného seriálu Ordinace v růžové zahradě je nepřekonatelný. Bohužel začal s estrádami příliš brzy a zapomnělo se na to, že je mimo jiné i brilantním hercem a ani vážné role mu nejsou cizí. Diváci, kteří věčného komika vidí v divadle, často žasnou nad jeho renesančním umem.

Paradoxem však zůstává, že si ho mezi hereckou smetánku musela vytáhnout sama Jiřina Jirásková a dát mu šanci ve Vinohradském divadle, protože na DAMU se hlásil třikrát, ale pokaždé ho odmítli pro nedostatek talentu.

Neúnavný

Jeho rodinu a kolegy fascinovalo pracovní tempo, které nasazoval. Hrál, daboval, moderoval. A ani doma nedokázal hodit na stůl a většinou relaxoval na zahradě. V jeho ženě to vzbuzovalo obavy o manželovo zdraví, v synech nepochopení. Neskutečná nálož energie, kterou Rychlý bezesporu byl, ale dostala od života důraznou výstrahu.

Na podzim roku 2012 dostal infarkt a od smrti ho dělily pouhé hodiny. Přežil jen díky bdělosti své ženy, která ho i přes jeho věčné odmítání odvezla do nemocnice. Vše začalo na oslavě jeho narozenin, kdy při přenášení grilu poprvé pocítil bolest. Střídavé stavy slabosti a plné síly jsou poznávacím znamením koktajícího infarktu, kdy se cévy v pravidelných časových intervalech smršťují a zase roztahují. Dokázal zpomalit? Ano, na měsíc. Jediné, co přehodnotil, byl vztah ke kávě. Místo nekvalitních patoků pije jen to nejlepší a upozorňuje, že narozdíl od Italů, kteří jich do sebe "lupnou" i dvacet za den, je on žabař, který se drží u čísla 4!

Jakmile začal vnímat první přívaly energie, vydal se na procházky. S krokoměrem zamířil ke svému sousedovi. Ušel padesát metrů a nabyl dojmu, že se život vrací do starých kolejí. Na operačním lůžku se bál, že už si nikdy nezahraje, že ohrozil svou rodinu, že bude mít trvalé následky. Nic z toho se nenaplnilo, přesto si nedal říct a jeho diář zase praská ve švech. Svou práci miluje a zápřah mu dělá dobře.

Nečinný

Rehabilitovat po infarktu dokázal pouhé dva měsíce. I když on sám tvrdí, že zmírnil tempo, jeho okolí tvrdí pravý opak. Je nevyzpytatelný. Na letošní sezonu se upsal hostování v českokrumluvském divadle, kde během představení naběhá přes šest kilometrů. Několikrát týdně pendluje mezi Prahou a jihočeskou perlou. A tak by se dalo pokračovat donekonečna.

Ale jeho soused a blízký přítel Tomáš Töpfer řekl: "Já jednou zemřu na lenost, Petr Rychlý na přepracování. To je o osudu."