Kde se vzal

Stromeček je dnes hlavní symbol Vánoc, ale jeho historie nesahá tak hluboko, jak by se mohlo zdát. V polovině 17. století se zvyk rozmohl v Německu a velice rychle se šířil do dalších anglosaských zemí a všude tam, kam sahalo křesťanství. S dnešní podobou měl málo společného. Malé stromky se věšely za špičku ke stropu nebo se stavěly do mohutných stojanů ve tvaru kříže. Zdobily se svíčkami symbolizujícími věčné světlo z Betléma a sušeným ovocem. V roce 1858 zasáhlo Evropu silné sucho a úroda jablek byla chatrná. Obavy, že budou vánoční stromky bez ozdob, vyřešil sklář z Goetzenbrucku po svém a pokusil se vyfouknout jednoduché koule ze skla. S nápaditými ozdobičkami slavil ohromný úspěch.

U nás

V Čechách se vánoční stromek objevil poprvé v roce 1812, kdy se u tehdejšího režiséra Stavovského divadla Liebicha konala štědrovečerní hostina. Na jeho zámečku v Libni mohli lidé poprvé vidět bohatě zdobenou a osvětlenou jedličku. Ani po sto letech ale neměl stromeček v českých chalupách pevné místo.

Ozdoby se neustále mění a každý rok vypadá stromek jinak. Skleněné vinuté nebo voskové perly, mačkané sklo, ozdoby z papírového kartonu obalené balotinou, slaměné vločky a háčkované koule jsou vánočními stálicemi. Tradiční česká foukaná ozdoba už roky patří mezi to nejlepší a ovládá světový trh. Turisté ze všech koutů světa si je kupují jako originální suvenýr.

Zpátky

Poslední roky se spousta lidí vrací zpět k tradicím a na stromky věší sušená jablka, pomeranče, ořechové skořápky a řetězy z citrusových slupek. Na nejbláznivější vánoční stromky se podívejte do galerie. Najdete tam růžové přeludy, originální interiérové dekorace i výzdobu klanu Kardashianů, která postrádá špetku vkusu.

Osvědčený postup při zdobení vánočního stromečku

Stromeček se zásadně zdobí v noci z 23. prosince, nebo na Štědrý den - zdobení v jiné dny podle pověry přináší smůlu. Nicméně tradice jsou tradice, ale pokrok nikdo nezastaví. Stromečky si tak lidé zdobí stále častěji už na začátku adventního času, aby si pohodové vánoční svátky co nejvíce prodloužili. Říká se totiž, že s pohledem na vánoční ozdoby se každému vybaví krásné vzpomínky na dětství a tudíž i dospělé dělá pohled na ozdobený stromeček šťastnými.

Zdobení má svá ověřená pravidla, díky kterým bude váš stromeček mít harmonický vzhled. Stromeček upevníme do stojanu a postavíme na určené místo.

  • osvětlení – svíčky nebo elektrické – instalujeme na stromeček nejdříve
  • nerozbitné ozdoby se na stromeček dávají nejdříve, skleněné až jako poslední
  • větší ozdoby se na stromeček věší jako první a měly by být mezi větvemi v dolní polovině
  • menší ozdoby se na stromeček umístí spíše do horní poloviny
  • jako poslední se na stromeček rozmístí řetězy a třásně, a na špičku stromku špička či podobná ozdoba