Těžký úkol

U bezdětných párů jsou Vánoce o klidu a pohodě. S dětmi se svátky mění v přehlídku vánočních kouzel, pohádek, příběhů a magických postav. O co víc děti věří, o to těžší úkol rodiče čeká. Spousta z nich nemá to srdce říct dětem, že Ježíšek neexistuje. Reakce se nedá předem odhadnout. Některé děti se začnou vztekat, jiné hystericky brečí, další rodiče osočují ze lži nebo odmítají uvěřit. Naštěstí existuje postup, který dokáže emoce mírnit a s pravdou se smířit v klidu.

Načasování

Těsně před nástupem do školy už jsou děti schopné rozlišit fantazii od skutečnosti. Ve škole by navíc byly konfrontované svými spolužáky, se kterými už si rodiče promluvili. V pěti letech nastává ideální čas pro rozhovor o Ježíškovi. To ale neznamená, že se nedostaví zklamání nebo pláč. Pokud pravdu na dítě vysypete v době, kdy dopsalo dopis přání a s očekáváním vánočních kouzel ho položilo za okno, čekají vás perné chvilky. O Ježíškovi se pobavte s předstihem několika měsíců, aby se prcek mohl na změny připravit a sám si v hlavě srovnat myšlenky.

Příběh za příběh

První roky života žijí děti v pohádce, kdy Ježíšek sbírá dopisy a na Štědrý den podaruje ty nejhodnější. Každá rodina si k příběhu přidává něco navíc, ale základ je stejný. I skutečný příběh o narození Ježíše zní vcelku pohádkově a pomůže zmírnit dopady kruté pravdy. Připravte si v hlavě "náhradní pohádku" z Betléma, představte dítěti hlavní postavy a velmi okrajově ho seznamte s historickými souvislostmi.

Ruku k dílu

V prvních chvíli bývají děti mrzuté a bojují s pocitem zrady. Zapojte je do vánočních příprav a ukažte jim kouzlo Vánoc, jak ho doposud nepoznaly. Připravujte s nimi cukroví, nechte je vybrat ozdobičky na vánoční stromek, přizvěte je k úklidu. Budou mít pocit zdopovědnosti a Vánoce si zase užijí.