Poprvé se ryby objevily na štědrovečerní tabuli už v 17. století, ale byla to výsada boháčů. O dvě století později už byly její nedílnou součástí. I přesto, že má kapr velmi hlubokou historii, na Vánoce se začal podávat až ve dvacátých letech 20. století. Dlouho dostávaly přednost líni, pstruzi, sumci a úhoři.

Je škoda, že je kapr vnímán jen jako vánoční pokrm a přes rok se mu většina lidí vyhýbá. S našimi recepty letos na Vánoce zazáříte. Jerky, rolky, polévka, pomazánka a karbanátky jsou úrovní pro začátečníky. Guláš, sekaná a domácí klobásky si žádají více odvahy.

Jerky

Suroviny: 1 kapr, sůl, olivový olej, koření dle chuti

Postup: Filety z kapra nechte lehce promrznout, aby šlo maso krájet na co nejtenčí plátky. Proužky rozložte na papír vhodný pro pečení, posypte kořením a solí a přetřete olivovým olejem. Vložte do sušičky a nechte pracovat. Každá má jiný výkon, je tedy třeba průběžně ochutnávat. Maso musí být křupavé na povrchu, ale stále jemné a vláčné uvnitř.

Rolky

Suroviny: 1 filet z kapra, směs bylinek (ideálně petržel a tymián), citronová šťáva, 1 velká mrkev, 12 fazolových lusků, 4 listy pórku, sůl, pepř, bobkový list, olivový olej

Postup: Filet z kapra nakrájejte na pěticentimetrové proužky, posypte kořením a pokapejte citronovou šťávou. Nechte odležet, aby se chutě spojily. Mrkev nakrájejte na hranolky podobné fazolovým luskům a spojte s pórkovými listy. Zeleninu rychle spařte a nechte odpočívat ve vodě s ledem. Na plátky masa položte bobkový list a zeleninové kousky. Zarolujte a zafixujte párátkem. Pečte v míse s olivovým olejem při teplotě 150 stupňů kolem 15 minut.

Polévka

Suroviny: 400 g kapra, 100 g jiker, 5 ks nového koření, 1 list bobkového listu, 1 velká mrkev, 1 velká cibule, 1 petržel, polovina bulvového celeru, špetka muškátového oříšku, 2 lžíce másla, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 rohlík, sůl a pepř

Postup: Rybí skelety a odřezky nechte vyvařit (žábry vynechte, polévka by zhořkla). Přidejte koření a přiveďte k varu. Mezitím na másle orestujte cibuli, petržel a celer. Osmaženou zeleninu zasypte polohrubou moukou (jíška) a rybím vývarem. Přidejte muškátový oříšek a jikry. Na zbytku másla opražte na kostičky nakrájený rohlík a krutonky přidejte do polévky.

Karbanátky

Suroviny: 1 celý kapr, 1 vejce, 1 hrnek strouhanky (můžete nahradit kukuřičnou strouhankou), 4 stroužky česneku, 1 velká cibule, 1 citron, majoránka, sůl, pepř a červená paprika, olej

Postup: Den předem pokapejte kapra citronem, aby změkly kosti. Nechte odpočívat dvanáct hodin, pak nakrájejte na menší kousky a namelte. Přidejte zbytek ingrediencí a promíchejte, aby se všechno spojilo. Nabírejte množství o velikosti golfového míčku, vytvarujte placky a smažte jako klasické karbanátky.

Pomazánka

Suroviny: 4 filety pečeného kapra, 4 kyselé okurky, 1 velká cibule, 6 lžic majonézy, 2 lžíce hořčice, sůl, pepř a sladká paprika

Postup: Filety zbavte kostí a vidličkou rozmačkejte. Okurky a cibuli nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k masu. Promíchejte s majonézou, hořčicí a kořením. Podávejte s lehce opečenými plátky celozrnného chleba nebo pomazánkou naplňte řapíkatý celer.