V galerii najdete seznam toho, co stihnout do padesáti let.

Bude líp

Z mojí sestry se stala hloupá ženská. Je mladší o šest let a otěhotněla s chlapem, co dost pil. Věřila, že láska hory přenáší, a tak jeho zalíbení v alkoholu neřešila. Přestěhovali se z města na vesnici a pronajali si tam byt. Narodil se jim syn a všechno klapalo. Synovce jsem často hlídala, měli jsme se rádi a často jsme se navštěvovali. Pak se jí vztah začal hroutit a při udobřování zadělali na dceru. Chtěla jsem sestře ulevit, a tak jsem si k sobě občas brala obě děti. Po čase se celá rodina přestěhovala zpátky do města. Byla jsem ráda, bydlíme kousek od sebe.

Od desíti k pěti

Vliv sestřina přítele je bohužel čím dál horší. Už se na pití dali oba. Nejde jen o pár piv, denně si dají i několik panáků. Po večerech doma a před dětmi. Nechodí ven, děti sedí celý den u mobilů, jsou zalezlé u sebe v pokojíčku. Nechodí na hřiště ani na procházky.

Nájem a poplatky za školku platí na poslední chvíli až po několika upomínkách, synovec nenosí brýle ani zdravotní obuv. Jde o jeho zdraví, ale nezbývají na to peníze. Rodiče všechno utratí za chlast. Snažila jsem se jim pomáhat, ale je to marné. Materiální pomoc nechce a od muže ji nikdo nedostane. Jsem pro ni ta nejhorší, nemluví se mnou a jenom mě pomlouvá. Děti proti mně naočkovala a o moji vlastní rodinu se vůbec nezajímá.

Je vedená na pracáku, na podporu už dávno ztratila nárok a práci si nehledá. Nevím, jak tohle dopadne.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.