V galerii najdete tipy, jak se přiblížit dokonalosti.

Jiný svět

Nesnáším přítelovu bývalou ženu. Byli manželé jen pár let, ale mají spolu jedenáctiletého syna. Nemám problém s tím, aby u nás pobýval, ale trápí mě, jak se k němu jeho matka chová. Zanedbává ho a vůbec se mu nevěnuje. Kluk k nám chodí ušmudlaný a ve špinavém oblečení, často chybí ve škole a na vysvědčení měl samé trojky a čtyřky. Jeho matka je každou chvíli na kosmetice nebo u kadeřnice a začala znovu studovat, aby si doplnila vzdělání. Nikdy bych nežila na úkor svých dětí. Chápu, že se člověk musí posouvat dopředu, ale na prvním místě jsou u nás vždycky děti. S takovým přístupem ten kluk nedodělá ani střední školu. Je mi z toho moc smutno, ale nemůžu s tím nic dělat.

Pomoc

Přítel s ní o tom mluvil snad tisíckrát, ale nikam to nevede. Má pocit, že když klukovi koupí drahý dárek, všechno se vymaže a jede se dál. Moc bych jim chtěla pomoct a o víkendu se s ním učím. Pochopitelně to nestačí, je hodně pozadu a potřeboval by každodenní péči. Přítelova bývalka mě napadá, že na ní jenom hledám chyby, ale tak to není. S přítelem máme dítě a vím, co obnáší výchova. Pro její chování nemám pochopení.

Když při poslední návštěvě jen tak mezi řečí prohodil, že by rád zůstal u nás, protože doma nemá pocit lásky, rozbrečela jsem se. Vím, že nejsem dokonalá, nemám tituly ani hory peněz, ale snažím se věnovat rodině a tvrdě pracovat. Svůj život už nespasím, ale pro děti udělám všechno na světě. Toho kluka, který je pro mě vlastně cizí, mám moc ráda. Jen kdyby moje snahy nebyly marné.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.