Originál je jen jeden

Delikatesní dezert pochází z rakouské Vídně a patří mezi skutečné kulinářské skvosty s jedinečnou a přísně utajovanou recepturou. Těžko také najdeme na světě jiný dezert, který má svůj svátek. Národní den Sacherova dortu se každoročně slaví 5. prosince v Rakousku. Existuje celá řada „zaručených“ receptů na tuto cukrářskou pochoutku, ale originál je pouze jeden. Ten pravý Sachrův dort můžete ochutnat jen v luxusní kavárně vyhlášeného vídeňského hotelu Sacher.

Za nejslavnějším dezertem stojí souhra náhod

Když v roce 1832 hostil ve svém sídle kníže Metternich vybranou společnost, zadal šéfkuchaři, kromě přípravy menu o několika chodech, připravit i výjimečný dezert pro mlsné jazýčky dam z nejvyšší vídeňské společnosti. Šéfkuchař se však tohoto úkolu nemohl pro nemoc zhostit, příprava tedy padla na teprve šestnáctiletého učedníka Franze Sachera, který přání knížete Metternicha splnil nad očekávání výtečně. Dort hostům zachutnal tak, že se z něj během krátké doby stal vyhledávaný moučník, za kterým se sjížděli slavné osobnosti z celého světa.

Kdo byl Franz Sacher?

Vyhlášený rakouský cukrář židovského původu se narodil 19. prosince 1816 ve Vídni. Proslavil se svou koláčovou směsí s čokoládou, později nazvanou jako Sachrův dort. Franz měl za sebou teprve druhý rok učňovské přípravy, když na něj tento nelehký úkol pro nemoc svého mistra připadl. Zanedlouho se stal vyhlášeným cukrářem ve Vídni i širokém okolí. V roce 1876 si otevřel nedaleko Státní opery ve Vídni hotel, v jehož přízemní kavárně se Sachrův dort podává dodnes. Franz měl se svou manželkou dva syny, Eduarda a Carla. Eduard později dort vylepšil o meruňkovou marmeládu. Franz Sacher zemřel 11. března 1907 v Badenu v Rakousku.

Dort se vyrábí po staletí stále ručně a nejlépe si ho vychutnáte s pravou neslazenou šlehačkou. Originální receptura s názvem „Original Sacher-Torte“ byl registrován vídeňským hotelem Sacher jako firemní označení, receptura dortu je držena v přísné tajnosti.