Hitem Vánoc je tradiční staročeské vizovické pečivo: Krásně voní a je tvárné

Vizovické pečivo milují děti
Vizovické pečivo milují děti

Vyzkoušejte si doma připravit tradiční staročeské vánoční pečivo podle staletími prověřené receptury.

Vrkoč

Vrkoč neboli zdobený koláč má základ z těsta, do něhož byly zabodnuty dřevěné špejle. Ty se na horních koncích spojily a napíchlo se do nich jablko. Do jablka se napíchly další špejle, které se ozdobily různými pamlsky. Co bude na špejlích upevněno, záleží jen na fantazii tvůrce.

Na těsto budete potřebovat:

  • 1,2 kg hrubé mouky a mouku na pomoučení
  • 750 ml vlažného mléka
  • 60 g droždí (1,5 kostky)
  • 210 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 180 g rozpuštěného másla
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • sůl

Na ozdobení vrkoče:

  • 1 balení špejlí
  • sušené švestky, křížaly, jablko
  • tenká červená stužka na ozdobu
  • větvičky buxusu, rozmarýn

Postup:

Do třetiny teplého mléka rozdrobíme droždí a přidáme dvě lžíce cukru, promícháme a necháme vzejít kvásek.

Na vál si prosejeme mouku, přidáme cukr, špetku soli a citronovou kůru. Vše promícháme a přidáme kvásek, máslo a hněteme. Hněteme do doby, až se bude těsto odlepovat a bude tvořit bubliny. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Poté rozdělíme těsto na pět stejných dílů, rozválíme na válečky a ty potom po třech splétáme do copu, následně je spojíme do kruhu.

Věnce položíme na plech na pečicí papír a necháme asi 15 minut kynout při pokojové teplotě, potom potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C.  Pečeme asi deset minut, teplotu ztlumíme a dopékáme dozlatova asi půl hodiny.

Na špejle napícháme střídavě sušené švestky a křížaly, konce špejlí můžeme dozdobit mašličkou. S větvičkami buxusu zapícháme špejle do těsta. Konce špejlí spojíme a napíchneme jablko, do kterého zapíchneme další, kratší špejle s napíchnutým sušeným ovocem nebo ovoce zavěsíme na ozdobnou stužku. Dozdobíme snítky rozmarýnu. Celý vrkoč potom připomíná malý řetízkový kolotoč.

Perníky z forem

Suroviny:

1 kg medu

Koření (anýz, fenykl, badyán, hřebíček, muškátový ořech, skořice, pepř)

Hladká mouka žitná

Vejce na potírání

Karamel (dozlatova přepálený cukr svařený v trošce vody)

Postup:

Svařte med s 1 dcl vody, dokud se nevytvoří pěna (pěnu průběžně sbírejte). Přidejte jemně utlučené a prosáté koření a nechte zchladnout na přibližně 37 °C. Správná teplota je pro kvalitu těsta stěžejní. Do směsi vmíchejte tolik hladké žitné mouky, aby vzniklo husté těsto. Těsto zabalte do mikrotenu nebo utěrky, aby nevyschlo. Nechte asi měsíc uležet v lednici. Čím déle, tím lépe. Před jeho dalším zpracováním je zapotřebí těsto ohřát na teplotu cca 37 °C, poté jej důkladně prohněťte, přidejte mouku případně vejce na tuhé, nelepivé těsto. Z těsta vyválejte tenký plát. Dříve se dřevěné formy vysypávaly hrachovou moukou, dnes postačí hladká mouka pšeničná. Část těsta se důkladně vtlačí do formy, přebytečné těsto odkrojte. Potom vyklopte z formy na plech potřený včelím voskem a pečte velmi zvolna při teplotě 100–120 °C asi 45 minut. Jakmile se začnou okraje perníků zabarvovat, začněte je opakovaně potírat směsí vajec a karamelu. Takto dostanou krásnou zlatohnědou barvu a lesk.

Vizovické pečivo

Toto charakteristické pečivo známé z mikulášských trhů vzniklo v polovině 19. století v rodině pekařů Lutonských ve Vizovicích. Původně bylo z kynutého těsta, časem se začaly péct z jednoduché směsi mouky a vody, vydržely sice dlouho, ale nebyly jedlé a sloužily jako hračky a dekorace.

Na přípravu vizovických figurek budete potřebovat jen 500 g hladké mouky, 2 dcl vody a vejce na pomazání. Mouku s vodou velmi pečlivě zapracujte (nejméně půl hodiny). Potom nechte přikryté těsto asi hodinu odpočinout. Pokud není dobře zapracované, bude se špatně tvarovat.

Výchozím typem je váleček, k němuž se postupně přidávají další kousky těsta na křidélka, nožičky, ozdobné růžičky apod. V místech spojení se musí těsto navlhčit. Figurky se dotvářejí nožíkem a nůžkami (nastřihuje se srst a peří). Oči se vytvoří pomocí malých kulatých semínek. Hotové figurky se nechají hodinu zasychat a poté se potírají rozšlehaným vejcem. Pečou se v mírně zahřáté troubě a v závěru se teplota zvýší, aby se docílilo zlatavého nádechu. Mezi základní tvary patří ryba, rak, mlok, žába, slepička, kuřátko, ježek, veverka, ovečka, koza, miminko v peřince apod. 

Pokud do těsta před pečením zapícháte hřebíček, bude vám pak domov krásně vonět a příjemná vánoční atmosféra jistě každého potěší.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky