Kde přejí lásce?

Homosexuální sňatky byly dlouhé roky tabu. Poslední dobou se zeměmi, které jim dávají zelenou, přibývá. Jako první se osměnilo Nizozemsko už v roce 2001. Následovala Belgie, Španělsko, Norsko, Švédsko, Portugalsko, Island, Dánsko, Francie, Lucembursko, Finsko, Německo, Malta a Británie s výjimkou Severního Irska, které podpořilo jen registrované partnerství. Mimo Evropu je bilance o něco méně příznivá. Prozatím se zapojilo jen 36 států z USA (vyjma indiánských rezervací), Argentina, Brazílie, Kolumbie, Nový Zéland, Uruguay, Austrálie a jako jediná africká země Jihoafrická republika.

Tchaj-wan se mohl stát první asijskou zemí, která se vydá tímto směrem, ale referendum dalo svazkům stejného pohlaví stopku.

Mezi slavnými

Žen, které podlehnou kouzlu jiné ženy a společně zatouží složit slib před celým světem, přibývá. I mezi slavnými je dost těch, které nedrží svou sexuální orientaci pod pokličkou.

Kanadská herečka Ellen Page si vzala choreografku a tanečnici Emmu Portner. Se sňatkem si dala na čas a k velkému kroku se odhodlala až po čtyřech letech od veřejného comming outu.

Cynthia Nixon, kterou proslavila role právničky Mirrandy Hobbs v seriálu Sex ve městě a odvážné politické ambice, žila dlouhé roky s Dannym Mozesem, s nímž má dvě děti. V roce 2012 však pojala za manželku Christinu Marinoni.

Americká moderátorka Ellen DeGeneres byla jednou z prvních, která došla k oltáři se ženou. O záměru vstoupit do manželství informovala ve své show a Portiu DeRossi si vzala při skromném obřadu.

Oscarová herečka Jodie Foster si po roční známosti vzala fotografku Alexandru Hedison. Se svou předchozí partnerkou Cydney Bernard žila téměř dvacet let a vychovávala dva syny, které porodila díky umělému oplodnění.

Ve spárech otázníků:

Múza a hvězda filmového plátna Adina Mandlová měla prý také slabost pro ženy. Její blízká přítelkyně Berta se lesbickým smýšlením netajila a svým blízkým vztahem s herečkou přiživovala spekulace o více než přátelském poutu mezi ženami. Spojoval je podobný módní vkus i zalíbení ve výrazném líčení.