V galerii se dozvíte, jak se případně seznámit, když už vám není náct.

Prakticky každé ženě někdy během života komplikují milování suché poševní sliznice. Trápí kojící maminky, ale třeba i onkologické pacientky, nejčastěji ovšem ženy v menopauze. Ve věku od 45 do 69 let trpí vaginální suchostí každá druhá žena. Lékařům se ovšem svěří pouhých 16 procent. „Vaginální suchost je stále tabu. Ale abychom měly hezký partnerský vztah a mohly si ho užívat donekonečna se vším všudy, je potřeba zvítězit nad studem i obavami,“ říká sexuoložka doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc., ze Sexuologického ústavu VFN v Praze. Ženám doporučuje otevřenou komunikaci s lékařem. Ten v případě vaginální suchosti způsobené sníženou hladinou estrogenu v menopauze může předepsat lokální hormonální masti. Pomoci mohou i volně prodejné přípravky v lékárně, tedy zvlhčující krém, který neobsahuje hormony, citlivou poševní sliznici zvláčňuje a ulevuje od nepříjemného svědění, pálení i bolesti.

Ani muži v seniorském věku nejsou ušetřeni starostí se sexem. Podle několika průzkumů sexuálního chování reprezentativního vzorku mužské populace zhruba 19 procent někdy v životě trpělo poruchou erekce a 15 procent má sexuální problémy aktuálně. Erektilní dysfunkce, častější u starších mužů, nemusí být nevratným následkem procesu stárnutí. Existuje účinná moderní léčba. Udává se, že s její pomocí lze dosáhnout uspokojivého sexuálního života ve více než 95 procentech případů.

Je třeba si však uvědomit, že problémy s erekcí velmi často mohou být příznakem jiných závažných i život ohrožujících onemocnění. Proto lékaři také mužům radí odhodit stud a svěřit se lékaři. Samoléčbu volně prodejnými přípravky na povzbuzení erekce nedoporučují. „Nejedná se pouze o částku, kterou v lékárně zaplatíte. Cena v podobě vašeho zdraví může být mnohem vyšší. U potravinových doplňků navíc není jasně prokázaná účinnost jako u standardních léků,“ varuje doc. MUDr. Miloš Broďák, Ph. D., z FN Hradec Králové.

Impotence vs. neplodnost

Erektilní dysfunkce neboli impotence není totéž co neplodnost. Tou jsou dnes postiženi především muži ve věku mezi 20 a 30 lety, kteří jsou na tom dokonce mnohem hůře než čtyřicátníci či padesátníci. Může za to především snížená koncentrace spermií v ejakulátu, která za posledních 60 let klesla z 80 na 15 milionů spermií na mililitr. Muži jsou na toto téma velmi citliví a návštěvu specialisty odkládají. Pomocnou ruku v rozhodování, zda na odborné vyšetření zajít, podává domácí test plodnosti.