V galerii najdete tipy, jak se přiblížit dokonalosti.

Sama

Synovi je jedenáct let. Jeho otec se před šesti měsíci vrátil z výkonu trestu, kde byl už podruhé. Dohromady strávil za mřížemi šest let. Už s ním nemám nic společného. Po tom, co jsem se dozvěděla, co je to za člověka, jsme se rozešli. To byly synovi dva roky.

Alimenty po dobu trestu neplatil a já si se synkem zařídila život po svém. Bývalý přítel je teď po návratu jako vyměněný a zdá, že chce dohnat ztracený čas. Je to pro mě hodně těžké. Nejsem schopná s ním vyjít a pořád mu zazlívám minulost. Snaží se, ale není to ideální. Každý měsíc posílá peníze, bohužel to nikdy není včas. Syna si bere jen ty dny, kdy se mu to hodí. Domluvili jsme se na celý víkend a on ho chtěl vrátit už v sobotu, protože mu do toho v neděli něco vlezlo. Jindy mu zavolá, že stojí za rohem se zmrzlinou. Už několikrát jsem mu říkala, že se mi takové chování nelíbí. Neuvěřitelně mě tím vytáčí.

Velké sousto

Vyrukoval na mě s tím, že zažádá o střídavou péči, abych mu nebránila v kontaktu se synem. To nepřipustím. Dítě jsem mu vypiplala z nejhoršího a teď mu ho mám jako dospívajícího člověka předat? Neví, co je to starost o dítě. Musí o něj pečovat pořád. Myslíte, že má se svou trestní minulostí šanci? Syna mám od začátku ve výhradní péči a nikdy jsem mu neřekla, kde otec byl a za co tam byl. Nechci, aby si zničil iluze. Jsem s novým přítelem těhotná, končím sedmý měsíc.

Syn nemá problém se s otcem vídat, ale pár hodin v měsíci mu stačí. Nikdy spolu neměli blízký vztah. Nevím, jestli čekat na bývalého a bát se, že o střídavou péči opravu zažádá. Možná se půjdu pro jistotu poradit s advokátem. Budu tomu bránit ze všech sil.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.