Sexuálně přenosná choroba samozřejmě může narušit vztah. Jak jej dát zase do pořádku, se dozvíte v galerii.

STD neboli Sexually Transmitted Diseasee je již zakořeněné označení pro sexuálně přenosné nemoci. Jejich společným znakem je šíření obvykle pohlavní cestou. Rozdělují se do několika skupin podle původce onemocnění. V poslední době se staly populární zejména chlamydie. Chlamydie patří mezi nejrozšířenější mikroorganizmy a způsobují různá onemocnění s pestrou škálou projevů.

Zákeřné chlamydie

Chlamydie jsou kulovité mikroby bez pouzder a bičíků a množí se jen v živých buňkách. Chlamydie se velikostí 0,3 mikrometrů řadí mezi jedny z nejmenších bakterií. Jsou uložené uvnitř buňky (často bývají označovány jako intracelulární parazitární elementy). Chlamydie mohou být stejně velké či menší než viry, proto s nimi byly dříve i zaměňovány. Na rozdíl od virů však mají buněčnou stěnu. Elementární tělíska jsou buňkou pohlcována a v ní se dále dělí. Buňka posléze praskne a uvolněné chlamydie se šíří na dosud zdravé buňky.

Existují čtyři druhy chlamydií, které se liší svými zdravotními důsledky. Pro člověka jsou významnými druhy Chlamydia trachomatis a Chlamydia pneumoniae. Každý z těchto druhů se vyskytuje v několika sérotypech, které způsobují různá onemocnění. Sérotypy A, B, Ba a C způsobují trachom – oční infekci vedoucí ke zjizvení spojivky a následné slepotě, sérotyp L1-L3 způsobuje klasickou pohlavní nemoc lymphogranuloma venerum. Další sérotypy způsobují převážně sexuálně přenosné infekce močopohlavního systému. Potíže se objevují po inkubační době, která se pohybuje v rozmezí 10–12 dnů.

Podle odhadu Světové zdravotnické organizace patří chlamydie trachomatis mezi nejčastěji sexuálně přenášené bakterie. Je jim připisován až 50% původ všech infekcí močopohlavního ústrojí. Chlamydióza je nebezpečná také tím, že často probíhá bez příznaků a to až u 50 % mužů a až 80 % žen! V děložním hrdle ženy může infekce přetrvávat měsíce až roky. Za tu dobu však mohou napáchat řadu komplikací včetně neplodnosti. Proto jsou často označovány za zákeřné bakterie, které tiše sterilizují lidstvo.

Projevy onemocnění

U mužů způsobují chlamydie nejčastěji zánět močové trubice, prostaty, zánět kloubů. Velmi často se u mladých mužů vyskytuje triáda příznaků – zánět kloubů, močové trubice a spojivek. U žen je nejčastěji zasažen děložní čípek. Infekce močové trubice je méně častá. Vzestupem infekce do dělohy a vejcovodů dochází k akutnímu zánětu, jehož následkem bývá zúžení či zjizvení vejcovodů. Všechny tyto komplikace končí velmi často neplodností u obou pohlaví.

Diagnostika a léčba

U žen se provádí speciální stěr z děložního čípku a u mužů stěr z močové trubice. Léčba je účinná antibiotiky nebo chemoterapeutiky. Léčit by se měli vždy oba (všichni) sexuální partneři, jen tak lze předejít tzv. ping-pong infekci.

Prevence a ochrana – víš s kým spíš?

Jednoznačně dodržovat pravidla bezpečného intimního styku, snížit počet sexuálních partnerů na minimum, pravidelně používat kondom. Pokud se u vás vyskytne abnormální výtok, bolest při močení, krvácení mimo menstruaci nebo po styku, bolesti v dolní části zad, potom určitě neodkládejte návštěvu lékaře.