Plicní chlamydie

Chlamydie má většina lidí spojené především s pohlavně přenosnými chorobami. Plicní chlamydie jsou ale stejně zákeřné a velice těžko se diagnostikují. Pacient totiž vykazuje příznaky běžného nachlazení nebo chřipky. Nepodchytí-li se nemoc v samém začátku, může vzniknout chronický problém, který je téměř nevyléčitelný.

Bakterie Chlamydia pneumoiae jsou specifické způsobem šíření. Lebedí si v těle a vyčkávají na moment, kdy je imunitní systém oslabený a bude nejvhodnější doba na útok. Průběžně se množí uvnitř buněk dýchacích cest, které pod jejich náporem prasknou. Bakterie tak mají možnost šířit se dál do organismu a parazitovat na dalších orgánech.

Inkubační doba trvá i tři týdny, ale přenáší se velice rychle kapénkovou infekcí při kýchání, kašlání nebo přenosem slin.

V utajení

Ze začátku jsou plicní chlamydie bezpříznakové. Zatímco pacient cítí jen lehkou únavu a občasnou bolest hlavy, buňky v těle jsou napadány a imunitní systém pod palbou agresivních bakterií.

V první fázi onemocnění se mohou dostavit běžná zdravotní omezení, která se snadno zamění s nachlazením.

  • Dráždivý kašel
  • Kýchání
  • Střídání zimnice a studeného potu
  • Tlak na průduškách

Později se mohou přidat komplikace, které už vyžadují pomoc lékaře a většinou člověka vyřadí z pracovního procesu. V takto pokročilé nemoci je nasnadě velký krevní test, který odhalí přítomnost chlamydií.

  • Zánět středního ucha
  • Zánět nosohltanu
  • Zánět spojivek
  • Bronchitida

Neléčené plicní chlamydie, které řádí v celém těle a napadají další orgány a tkáně, mohou způsobit velmi vážná onemocnění jako astma, artritidu, Alzehimerovu chorobu, oslepnutí nebo sinusitidu. Po celou dobu je pacient pro své okoli nakažlivý a lidé s oslabeným imunitním systémem by s ním neměli přijít do styku.

Léčba

Je třeba udržovat imunitní systém v kondici. Správně nastaveným jídelníčkem, dostatkem spánku, absencí stresu, přiměřeným pohybem a doplňky a volně prodejnými léky se dá s plicními chlamydiemi v počátečním stadiu bojovat. Později už musí zakročit lékaři a nasadit antibiotika ze skupiny makrolidů a tetrycyklidů.