Přirozeně?

Porodů, které končí císařským řezem, prudce přibývá. Někdy těhotenství neprobíhá podle plánů, plod se zamotá do pupeční šňůry, placenta vypoví službu nebo se dítě přetočí do polohy koncem pánevním, která není pro přirozený porod vhodná. Ve chvíli, kdy je ohrožen život dítěte nebo matky, je chirurgický zákrok jediné řešení. Je dost i těch rodiček, které volí císařský řez dobrovolně, protože mohou plánovat termín a smíření se s jizvou je pro ně mnohem snazší než bolest a nejistota. Ve Velké Británii se k takovému způsobu porodu přistupuje zcela běžně a vaginální příchod na svět stojí v pozadí.

Jizva

V den porodu se všechna pozornost upíná na nový život, ale maminky si odnáší jizvu, která jim bude napořád připomínat den D. I když už se jen zřídka přistupuje ke svislému řezu kolem pupíku a jizva je dobře skrytá pod lemem spodního prádla, už dávno se na ni nenahlíží jako na "čest ženy". Péče o ni nemá jen estetický důvod, ale i zdravotní, protože se tak může eliminovat riziko vzniku srůstů.

Jak na to?

Prvních 24 hodin stráví čerstvé maminky na pooperačním oddělení, kde sestry kontrolují tlak, puls, dýchání, příjem a výdej tekutin a odchod očistek. Hned druhý den se ale mohou pustit do péče o jizvu.

JÍDLO: Ze začátku se doporučuje dostatečný pitný režim a skladba jídelníčku, která nezatěžuje trávicí systém a nezpůsobuje nadýmání. Celková narkóza i epidurální anestezie zpomalují pohyby střevních kliček a ženu trápí zácpa a plynatost. Stačí se vyhnout tučným a sladkým jídlům a zvýšit příjem potravin bohatých na vlákninu.

MASÁŽ: Jemným tlakem bříšky prstů přejíždějte kolem jizvy a krouživými pohyby se snažte rozmasírovat přechod v narušené tkáni. Během řezu prostoupí skalpel osmi vrstvami kůže, a tak je důležité, aby rána srostla do puntíku přesně. Ke stimulaci nepoužívejte příliš parfémované krémy, ale vsaďte na přírodní mandlový olej nebo obyčejné sádlo. Dvakrát denně se jizvě věnujte po dobu deseti minut a po půl roce už by měla být téměř neznatelná na omak a začít blednout.

POHYB: Jizva není jen o vzhledu, ale i pravidelném cvičení. Po tak invazivním zákroku není možné pustit se hubnutí hned, ale po skončení šestinedělí už se můžete pomalu začít hýbat. I správné držení a především zpevnění pánevního dna napomáhá lepšímu zhojení jizvy. Vleže nebo vsedě stahujte svaly v okolí konečníku a perinea a trénujte dýchání do břicha.