Jakou roli hraje správné dýchání v životě člověka?

Dýchání je základní potřeba lidského organismu. Bez jídla člověk vydrží poměrně dlouhou dobu, bez pití několik dní, ale bez dýchání jen málokdo vydrží více než pár minut. Tím je dána důležitost dýchání pro náš život. Je nutné okysličit co nejvíce tkání našeho organismu a vyloučit co nejvíce toxinů. Většina východních filozofů zdravého životního stylu mluví i o tom, že vzduch, který dýcháme, obsahuje také pránu – něco, co lze nazvat esencí životní energie. Při správném dýchání jako bychom se nabíjeli novou silou.

Je lepší dýchat nosem, nebo ústy?

Když se nad tím zamyslíme, ústa jsou primárně určena pro příjem tuhé a tekuté potravy. A nos? Nos je určen pro zprostředkování výměny plynů. Nevypadá to logicky?

Zhluboka, nebo povrchově? Liší se dech v klidu a při zvýšené tělesné aktivitě? Je rozdíl mezi dýcháním třeba při plavání a běhu?

Většina lidí dýchá povrchově. Tím velká část plic skladuje vydýchaný vzduch plný kysličníku uhličitého, který je pro náš organismus toxický. Proto je tolik lidí ve svém životě „otrávených“. Vyšší tělesná námaha by nás měla stimulovat k hlubšímu dýchání, intenzivnějšímu používání bránice a dalších dýchacích svalů. Plavání je pro spoustu lidí náročnější na dechovou aktivitu – jeden z důvodů je i horizontální poloha těla, která přináší zvýšenou námahu pro břišní a zádové svaly. Při běhu jsme ve vertikální poloze a zároveň po celou dobu na vzduchu, nemusíme ho zadržovat jako ve vodním prostředí. Nejen fyzicky, ale pro někoho i psychicky je dýchání při běhu jednodušší.

Do jaké míry je dobré zapojovat břišní dýchání?

Bránice jako jeden z největších dýchacích svalů je uložena na rozhraní mezi hrudní a břišní dutinou, a proto dokáže současně ovlivňovat oba tyto prostory. Pokud ji při dýchání využíváme, současně ho prohlubujeme, lépe rozproudíme krev v obou těchto dutinách a ještě střídáním tlaku masírujeme břišní orgány, což zlepšuje trávení a vyměšování. To už stojí za námahu.

Existují vhodná dechová cvičení, při kterých lze správné dýchání nacvičit?

Existuje celé odvětví v mnoha systémech cvičení, věnující se dechu. V józe pranajáma, v taichi například technika nazvaná „probouzení čchi“ a stejně tak v čchi-kungu (ucelený systém staročínské medicíny pro zdraví a dlouhověkost neboli umění pěstování života, někdy označované také jako čínská jóga – pozn. red.) je mnoho dechových technik. V systému čchi-kungu Pangu Shengong je v každé cvičební formě začleněno dechové cvičení pro doplnění sil a detoxikaci organismu. Pohybová i nepohyblivá forma jsou velice jednoduchá cvičení. Během dvouhodinového kurzu pod vedením certifikovaného instruktora se tyto formy naučí každý od 7 do 90 let.

Jakým cvičením lze nejlépe zvýšit kapacitu plic?

Každému vyhovuje něco jiného, ale pokud začínáte, pohybová forma čchi-kungu Pangu Shengong se hodí pro každého. Je jednoduchá, nenáročná na procvičování, vhodná pro mladé i starší, začátečníky i pokročilé. A její zdravotní přínos pro dýchání, oběhový aparát a vůbec pro celkové zdraví je ohromující.

Jaké problémy může způsobovat „špatné“ dýchání?

Chronickou únavu, sníženou vitalitu a pozornost, podráždění, špatné trávení, zimomřivost nebo obtíže s termoregulací, nespavost, nervozitu, sníženou výkonnost, předčasné stárnutí a hromadění toxických látek v těle. Toto jasně ukazuje, že kvalitní dechové cvičení vám doslova zachrání život a vrátí mládí.

Richard Jisl po studiu fyzioterapie a metodiky tělesné výchovy a sportu na FTVS začal své poznatky uplatňovat doma i v zahraničí s využitím vlastních zkušeností závodníka v běhu na lyžích. Jeho praxí prošlo mnoho vynikajících sportovců, mezi které patří například olympionici Eva Vrabcová Nývltová či David Bakeš.