Rozhodnete-li se dodržovat novou dietu, dobře promyslete, jakým způsobem s ní začnete. Šok nedělá tělu dobře a často zareaguje abstinenčními příznaky. Chybí mu chutě a suroviny, na které bylo zvyklé. Dostaví se únava, náladovost, záchvaty přejídání a v neposlední řadě kožní trable jako vypadávání vlasů, šupinkami poseté tváře, kůže citlivá na pohlazení, žilky nebo šedavá barva.

Před každou změnou jídelníčku si naordinujte minimálně jeden týden, kdy tělo připravíte na nový stravovací styl. Kůži nesvědčí ani oblíbený "cheat day", kdy můžete celý den jíst to, co máte po zbytek týdne zakázané. Kůže je jako zrcadlo a odráží fyzický i psychický stav člověka.

Během diety se vyhněte náhlým změnám teplot a nevystavujte kůži přímému sluníčku. Reakce rozdrážděné pokožky by vás mohla překvapit. Abyste předešli alergické reakci, vyrážkám, nadměrnému maštění nebo naopak vysušení, nezacházejte do extrémů a vyvarujte se potravin, které nejsou běžně dostupné. Zařazujte je postupně ve chvíli, kdy si kůže na nové stravování zvykne.

  • Exotické ovoce - papája, jakcfruit, liči, kumquat, maracuja nebo tamarind
  • Koření - kari, sumah, kurkuma, garam masala
  • Bylinky - heřmánek, jalovec, ostropestřec

Ketodieta

Při ketodietě člověk výrazně omezuje příjem tuků a sacharidů. Proteinová dieta se drží jen kvůli shazování kilogramů, není to stravovací styl, který se dodržuje dlouhodobě. Může ji provázet ochabnutí kůže a svědění. Jakmile se tělo s vysokým příjmem bílkovin vyrovná, potíže odezní.

Paleo

Čím dál oblíbenější stravovací styl po vzoru pračlověka je založený na spoustě ovoce a zeleniny, mase, vejcích a zdravých tucích. Není pochyb o tom, že zhubnete, objevíte nové chutě a budete mít více energie, ale pokožka se vzbouří. Mohou se tvořit lupy, vypadávat vlasy a kůže se začne mastit a šupinatět. Většinou to bývá jen dočasný problém a po čase si kůže ze stravy bohaté na různé živiny bere to, co potřebuje.

Veganství

Vegani přijímají tuky převážně z luštěnin, které jsou pro vypnutou a mladistvou pokožku ideální. Na druhou stranu jim není zakázán cukr ani sladidla. Kůže bývá sice vyživená, ale podrážděná a citlivá. Vhodnou alternativou není ani javorový, kokosový, agávový nebo rýžový sirup a melasa.

Extrémy

Kvůli rychlému hubnutí přistupují ženy na diety, které nemají se zdravím nic společného. Vajíčková nebo grepová dieta a jídelníček založený na dvou krajících chleba a vodě s kajenským pepřem zbaví několika kilogramů během týdne, ale kůže ztratí barvu a veškerou hebkost. Náprava bude trvat mnohonásobně déle.