Mohlo by se zdát, že akné je nedílnou součástí puberty nebo jiných hormonálních změn v těle ženy, ať mluvíme o těhotenství nebo menopauze. Není podmínkou, aby byl obličej osypaný červenými tečkami nebo tuhými pupínky těsně pod kůží, které pnou a tlačí. Akné se může usadit i ve vlasové pokožce a způsobovat skutečnou bolest. Možná právě tehdy vzniklo pověstné "bolení vlasů".

Než se vydáte pro lékařský předpis nebo si naordinujete doma vyrobené kyselinové odvary, zkuste pár nenásilných rad, které mohou od trablí dočasně ulevit nebo jich dokonce nadobro zbavit.

Šampon a ti ostatní

Akné je problém mastné kůže. Je proto lepší, když se pokožka hlavy udržuje spíše suchá a vlasy neprodukují nadměrné množství mazu. I když někdy stačí mytí vlasy jen dvakrát nebo třikrát v týdnu, specifické kožní problémy vyžadují individuální řešení. Nebojte se proto mýt vlasy šamponem každý den. Parťák kondicionér sice hřívu hydratuje, ale mastnotu zbytečně podporuje, a tak ho na čas klidně úplně vyřaďte. Nejdříve se musí vlasy uzdravit, až pak přichází na řadu nadstandardní péče!

Styling nadevše

Gely, laky, pudry, pasty a vosky určené ke zkrocení vlasů jsou plné silikonů, které vlasy zatěžují a mastí. Zkuste je na pár dnů vynechat a změna se velmi rychle dostaví. Budou lehčí a vzdušné. Pokud už jste na ně zvyklá, nikdy nepoužívejte samotný produkt tak, aby se dostal k pokožce, ale aplikujte ho jen na prameny a z bezpečné vzdálenosti.

I složení má svou váhu. Pátrejte po přípravcích z vody. Jedině tak snížíte riziko ucpání pórů a vzniku dalších pupínků.

Bez čepice

Vlasy, které nedýchají, se mastí. A nadměrný maz úřaduje na pokožce hlavy a stává se živnou půdou pro tvorbu bolestivého akné. To se projevuje stejně na tváři i pod kšticí. Máte-li podezření, že právě časté nošení huček může za vznik ložisek pupínků a hnisavých teček, je na čase je omezit. Jedná se totiž o "mírumilovnou" formu akné - mechanické akné, které se zhoršuje právě vědomým třením nebo tlakem.

Je-li pokrývka hlavy nebo helma nutná, nezapomeňte na speciální absorpční čelenky, které projevy zmírní.

Pravidelné česání

Čím víc se vlasy mastí, tím víc tvoří silnější pramínky a vlasů na pohled ubývá. Může za to maz, který k sobě jednotlivé vlasy pojí. Každodenní kartáčování napomáhá odstraňování odumřelých buněk a zabraňuje tak nežádoucímu ucpávání pórů. Zapomeňte ale na drancování pokožky ostrými štětinami a volte kartáček, který bude jemný a něžný a nezpůsobí bolest. Necitlivou péčí byste akorát roznesly akné dál - do uší, na krk, obličej nebo hrudník.

Zkracování

Hustá hřívá je efektní, ale jen málokdy se může její nositelka pyšnit skutečně zdravými loknami. Občas se zásahu kadeřníka nevyhnete. A v případě vlasového akné je to téměř povinnost. Díky kratšímu sestřihu vlasy lépe dýchají, k pokožce proudí vzduch a pupínky se vysušují. Sníží se množství mazu a ubyde mikrobů a bakterií, které mohou za vleklé potíže.

V boji s vlasovým akné jsou účinné i tabletky na předpis nebo bylinkové a kyselinové odvary, ale vždy je lepší začít nejméně invazivními metodami!