Jak poznat psychopata včas, se dozvíte v galerii!

Moje starší sestra Iva se po rozvodu znovu provdala. Lindě bylo pět a svého nového tátu, Ladislava, od začátku vnímala velmi pozitivně, ostatně jako my všichni. Působil jako zodpovědný, charakterní muž, k Ivě se choval láskyplně a k Lindě jako k vlastní dceři. Ve snu by mě nenapadlo, že se může stát to, co mi Linda vyprávěla! Nedávno mi zavolala, že se mnou potřebuje nutně mluvit. Že se táta, jak svému otčímovi říká, chová divně. Při té větě mi přeběhl mráz po zádech.

Sotva se Linda objevila, vrhla se mi do náruče. Bylo vidět, jak je nešťastná, jak se potřebuje svěřit. „Už se nemůžu ani vysprchovat, aby mi nevlezl do koupelny,“ plakala. „Zakázal mi, abych se tam zamykala, prý kvůli plynové karmě. A vždycky tam pod nějakou záminkou vleze, něco nutně potřebuje, ale hlavně na mě čumí a ptá se, jestli nechci zase umýt záda, že si tam sama nedosáhnu. Jednou jsem mu to dovolila, to bylo poprvé, co za mnou do koupelny přišel, ale on mi nemyl jenom záda! Myl mi i zadeček a a a…. A pak mi řekl, že mám moc pěknou buchtičku a abych to neříkala mámě, protože by žárlila. A smál se u toho.“

Zírala jsem na Lindu jako zkamenělá. Po chvíli jsem se zeptala, jestli ji obtěžuje ještě jinak. „Jo, jakmile má příležitost, plácne mě po zadku, štípne, a to i před mámou, nebo dělá, že se kočkujeme, jako když jsem byla malá, povalí mě na gauč, začne mě lechtat, ale přitom mi sahá na prsa a někdy rukou zajede i mezi stehna! Říkám mu, že to nesnáším, aby toho nechal, ale on se jen směje, že jsem nějaká netýkavka a že ze sebe dělám slečinku.“

„A co na to máma?“ zeptala jsem se. „Ta? Ta se taky směje! Vůbec jí to nedochází, protože po každém tom jeho kočkování se mnou přijde k ní, obejme ji, dá jí pusu a řekne, že má doma dvě báječné holky a jak nás má obě rád! Teto, já už tam s nimi nechci bydlet, chtěla bych se přestěhovat k tobě! Prosím tě, nějak to zařiď, já už to nevydržím. Já se táty bojím, já už ho nenávidím a mámu taky!“

Usoudila jsem, že bych to měla sestře říct. A se zlou jsem se potázala! Linda lže, prohlásila Iva, vymýšlí si, Ladislav by nikdy nic takového neudělal, Lindu miluje jako vlastní, dělá pro ni první poslední, Linda je nevděčný spratek a o žádném stěhování ke mně nemůže být ani řeč. Je to jen záminka, jak odejít z domova a žít si po svém, protože jí disciplína nevoní, nechce trávit s Ivou a Ladislavem víkendy na chatě, protože tam musí pracovat, je v poslední době odbojná a úplně nesnesitelná. A že si to Iva s Lindou vyřídí. A že Lindě zakáže za mnou chodit, protože mám na ni špatný vliv a všem těm jejím bludům věřím!

Pak mi zavolala Linda, že jsem ji zradila a že už nikoho nemá a že si něco udělá… Jsem zoufalá, protože Lindě věřím, ale nevím, co mám dělat!

Irma

Odborník radí

Lindin příběh zní sice poměrně věrohodně, přesto je na místě ponechat si určitou rezervu. Vše totiž nemusí být tak, jak se ve vyprávění 15leté dívky jeví. Zčásti může mít totiž pravdu i její matka. Sexuální zneužívání dětí v rodině patří mezi jevy s vysokou mírou skryté kriminality, stejně tak ale i mezi projevy s bohatou kriminalitou falešnou.

Irma udělala, co považovala za správné – informovala Lindinu matku, ta se však partnera zastávala a v dceři viděla jednoznačného viníka. Pak se však nelze divit ani jejímu postoji vůči případnému Lindinu pobývání u tety. Minimální změnou by tedy mělo být přinejmenším Lindino právo zamykat se v koupelně.

Zneužívání dětí, zvláště sexuální, patří mezi činy, u nichž je dokonce oznamovací povinnost. Povinností každého, kdo se o něm věrohodně dozví, je takové konání oznámit Policii ČR, a zároveň zabránit v jeho pokračování. Irma by tedy měla Lindina otčíma „prásknout“, jinak by jí samotné mohl hrozit trestní postih.

Částečně se mu lze vyhnout tak, že zabráníme v pokračování problematického konání. Například tím, že by si vzala neteř k sobě. Čemuž by měl předcházet pokus o dohodu s její matkou – včetně upozornění na právní důsledky neřešení daného stavu. Nyní už by se totiž riziko trestního postihu týkalo i Ivy – dost věrohodně se o zneužívání dozvěděla a neudělala nic, čím by alespoň zabránila v jeho pokračování.

ASHLEY JUDD

Americká herečka dlouhodobě pomáhá zneužívaným ženám. Důvodem jsou vlastní zážitky z dětství. Její matka po rozvodu začala brát drogy a střídala partnery, z nichž někteří v dětství sexuálně obtěžovali i ji. „Tehdy jsem vážně uvažovala o sebevraždě,“ vzpomíná. O svých zážitcích sepsala knihu, aby ženy a dívky inspirovala postavit se nepříznivému osudu.