V sobě

Zdena Studenková za svou více než čtyřicetiletou kariéru ztvárnila stovky rolí v divadle i ve filmu. Popírá svůj věk, působí dojmem ledové královny a skrývá tajemství. Rodinné události se jí v dětství pokusily zlomit vaz, ale stal se pravý opak. Z herečky je dnes silná osobnost, která se umí životu postavit čelem, svá rozhodnutí si obhájit a jít s nadhledem dál.

Sama proti všem

Narodila se roku 1954 v Bratislavě. Bohužel nešťastné kotrmelce doby způsobily, že se její otec, kterého milovala pro bohémskou a veselou povahu, ocitl za mřížemi jako politický vězeň. Matka se snažila na situaci neupozorňovat a i otec byl během návštěv na slovo skoupý. Nechtěl dceru děsit tím, že celu sdílel s dalšími padesáti odsouzenci a byl ve stejné škatulce jako vrazi. Zato učitelky ve škole nevybíravě upozorňovaly, že Studenková není tou pravou kamarádkou, protože za jejím otcem se táhne stín zrady. Právě v té době v herečce zakořenila zarputilost, se kterou se dodnes staví životu. Jako obranný štít fungoval i Zdenin prospěch – byla totiž nejlepší žačkou. Otec byl odsouzen na osm let, ale po pěti letech se dostal na svobodu díky amnestii v roce 1968. Radostné setkání se však nekonalo. I když matka ani dcera se po detailech nikdy nepídily, on se z vězení vrátil vnitřně zlomený a svou rodinu podroboval nekonečným výslechům. Situace byla natolik vážná, že se po pár měsících manželství nadobro rozpadlo.

Už žádné kolize

Matka s dcerou „kočovaly“ z bytu do bytu, až se nakonec ocitly ve Vídni. V tu dobu už ale byla Studenková přijatá na střední školu v Čechách a matku donutila k návratu, aby mohla studovat. Herečka si vždycky uměla prosadit svou. Stejně umanutě bránila matce v navazování vztahů. Ta tak promarnila nejlepší léta svého života. Otec se mezitím znovu oženil a založil rodinu. Z jeho druhého manželství má herečka o dvacet let mladšího nevlastního bratra.

Muži

Za svůj život se vdala dvakrát, ale pravou lásku našla až na třetí pokus. Manželství s Ivanem Kostroněm trvalo pouhých devět měsíců, se Stanislavem Párnickým a otcem své jediné dcery Simony vydržela úctyhodných čtrnáct let. Když se ale divadlem mihnul dvaadvacetiletý mladíček Branislav Kostka, byla láska na světě. Sedmnáctiletý věkový rozdíl je dodnes živnou půdou pro slovenský bulvár a dokonce stál za tříměsíční odmlkou mezi herečkou a její matkou, která svazku nefandila.

Chladná?

Neprožila ideální dětství, a tak se není čemu divit, že si drží odstup a umí slovy seknout jako tygr svými drápy. Je cílevědomá a nekompromisní, děsí ji šedivé vlasy a umí si obhájit návštěvy plastického chirurga, nepídí se po detailech a svého otce si v srdci uchovává jako bohéma. Nemá potřebu se svěřovat a zarytě si mnohá tajemství tutlá hluboko v sobě, nestojí o názory druhých ani o komentáře a soudy. A stejný přístup k životu dala do vínku i své dceři.