Těsto můžeme zpracovat v pekárně, ale jde to i ručně. Mějte trpělivost, pusťte si příjemnou hudbu a nalaďte se do dobré nálady. Pokud budete kynuté těsto zadělávat ve stresu, nemusí se vám povést - to už je takový nepsaný kuchařský zákon.

V míse nebo v pekárně smíchejte následující ingredience:

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 120 g žitné mouky
  • 2 pol. lžíce oleje
  • 2 pol. lžíce octa
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky cukru
  • 3 lžičky kmínu
  • 11 g sušeného droždí
  • 370 ml vlažné vody

Pokud máte pekárnu a zvítězí u vás lenost, můžete nechat upéct celý chleba rovnou v přístroji. Jestliže ale toužíte po klasickém bochánku se silnou křupavou kůrkou, nechte těsto jen zpracovat a vykynout. V případě ručního hnětení v míse nechte těsto kynout nejméně hodinu v teple, jak jste zvyklí, třeba pod peřinou.

Je lepší, když těsto vytvarujete do oválného nebo kulatého tvaru už před kynutím, a vykynuté ho potom jen lehce převalíte v mouce a přesunete rovnou do vymazaného pekáče. Když byste totiž těsto tvarovali až těsně před pečením, mohou se na něm vytvořit záhyby, které pak budou v troubě praskat.

Chleba pečeme v předehřáté troubě nejprve 15 minut při 240°C. V této době troubu neotvíráme, aby těsto nespadlo. Po uplynutí 15 minut vložíme na spodní rošt ohnivzdornou misku nebo pekáček s vodou a teplotu stáhneme na 180°C. Vodu můžeme průběžně dolévat, když se odpaří. Trik s vodou zaručí, že se na chlebu vytvoří křupavá kůrka, aniž by se bochník spálil. Nemusíte ho přikrývat poklicí, nemusíte používat speciální pekáče. Po dalších 45 minutách pečení bude chleba hotov, připraven k nakousnutí.