Dřevěného prkénko je ideální: Jak to udělat, aby dlouho sloužilo a nezničilo se

Prohlédněte si všechny fotografie (6)

Dřevěné krájecí prkénko je natolik běžnou součástí kuchyně, že ho používáme řadu let, aniž bychom mu věnovali zaslouženou péči. Pak si najednou všimneme, že nám zčernalo, popraskalo, pokroutilo se a je z něj cítit česnek. Přitom stačí málo, a nemusí to zajít takhle daleko.

Nepřítel č. 1: Vlhkost

O dřevěné prkénko je potřeba se starat jako o každý jiný předmět vyrobený z přírodního dřeva. Předně bychom ho neměli vystavovat přílišné vlhkosti, která mu škodí asi ze všeho nejvíc. Prkénko z tohoto důvodu nikdy nemyjeme v myčce, zcela bychom ho tím zničili. Raději ho omyjeme pod proudem teplé vody saponátem naneseným na houbičce a necháme řádně oschnout opřené o linku, aby kolem něj mohl proudit vzduch ze všech stran.

Nepřítel č. 2: Vysoká teplota

Pokud chcete sušení prkénka urychlit tím, že ho postavíte na radiátor, riskujete, že se vám prkénko zkroutí nebo popraská. Stejně tak není vhodné na něj pokládat horký hrnec nebo rozpálenou pánev; ušetříte tím sice povrch linky, ale prkénko zapláče. Stojíte-li uprostřed kuchyně s horkým pekáčem a nemáte ho kam odložit, přehoďte přes prkénko aspoň utěrku, než na něj pekáč položíte.

V povrchu dřeva se mohou držet bakterie ze syrového masa.

Nepřítel č. 3: Bakterie

Ve hrubém povrchu dřeva se snadno usazují bakterie z potravin, které na něm krájíme. Největší vrásky nám bude dělat syrové maso, v němž se může nacházet nebezpečná salmonela a listerie. Abyste si byli jisti, že všechny choroboplodné zárodky ze dřeva opravdu odstraníte, prkénko vydatně posypte kuchyňskou solí a vydrhněte půlkou citrónu. Zatímco sůl slouží jako dezinfekce, citrónová šťáva prkénko zbaví zápachu.

Nepřítel č. 4: Nasákavost

Dřevěné prkénko by se mělo pravidelně ošetřovat olejem, aby se snížila nasákavost jeho povrchu. Pokud na něj nakapete trochu vody a kapky se vsáknou, znamená to, že je čas na impregnaci.

K ošetření prkénka můžete použít v podstatě jakýkoli rostlinný olej (slunečnicový, olivový, mandlový), případně minerální olej nezávadný pro potravinářské použití. Mezi minerálními oleji najdete například olej HOME PROFI, který je přímo určený pro dřevěné krájecí desky. Stačí jen pár kapek, jež rozetřete po povrchu dřeva papírovým ubrouskem. Pozor, dřevo musí být před olejováním dokonale suché!

Místo oleje lze použít také vosk na dřevo, který je složen z čistého včelího vosku a bílého minerálního oleje. Nanesený vosk vyplní malé prasklinky a vrypy v povrchu prkénka a zabrání vnikání vlhkosti a bakterií do struktury dřeva.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky