Letní mámení

Pavlova patří mezi dorty, které snesou nekonečné množství experimentů a kombinací chutí. Sněhový základ a ovocné zdobení se skvěle doplňují. Záleží jen na vás, dáte-li přednost lesnímu ovoci, třešním, broskvím, karamelovým hrudkám, čokoládovým chipsům nebo exotickým fíkům.

Lehký a nadýchaný "korpus" v kombinaci s lehce nasládlou chutí a čerstvým ovocem je tím nejlepším letním osvěžením.

Historie

Austrálie a Nový Zéland jsou kvůli Pavlovu na ostří nože. Mezi roky 1926 a 1929 navštívila slavná balerína původem z Ruska Anna Pavlovová zemi protinožců a krajinu Pána prstenů. Spor se vede o to, kde byl dezert tanečnici poprvé podáván. Ten stát by si mohl zásluhy za jedinečnou pochoutku právem připisovat. Ať se ale australští historici snaží sebevíc, všechna data ukazují na skromnou restauraci ve Wellingtonu, kde se nechal místní šéfkuchař inspirovat baletní sukní (tutu).

Sukni napodobil vrstvou šlehaných bílků potřených šlehačkou a zelenkavou barvu dotáhl k dokonalosti pomocí plátků kiwi.

Ingredience:

  • 4 vejce (oddělte bílky)
  • 220 g jemného krupicového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • ovoce dle vlastní chuti
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Jako první předehřejte troubu na 150 stupňů. Při nízkých otáčkách začnete šlehat bílky a nepřestávejte, dokud se za metličkami netáhnou špičky. Postupně přisypávejte krupicový cukr a pokračujte ve šlehání. Sníh musí být tuhý, lesklý a bez bublin.

Nakonec přidejte odměřený škrob a ocet a naposledy krátce prošlehejte. Na papír navršte pevnou směs a zlehka vytvarujte. Troubu ztlumte na 120 stupňů a nechte péct minimálně 80 minut. Jakmile začnou hrany zlátnout a budou křupavé, nechte korpus vychladnout.

Ušlehejte smetanu, potřete jí celý dort, na vršek naskládejte ovoce a poprašte moučkovým cukrem. Při krájení se vám zřejmě nepodaří přesný řez a dort popraská, ale to není na škodu. Díl z bílků je stejně křehký jako sukně primabaleríny.