V galerii najdete změny, které vás po porodu neminou.

Znamení

Mám pětiměsíčního syna. Přítel oslaví příští rok čtyřicáté narozeniny, mně je o devět let méně. Myslela jsem, že je to dospělý chlap. Bohužel. Opustil mě měsíc před porodem. Řekl mi, že jsem nesnesitelná a změny nálad, kdy je mi chvíli do smíchu a během minutky brečím, nerozdýchá. Po porodu se objevil a syna se nemohl nabažit. S dítětem jsem prožívala krásné období, ale do vztahu se mi znova nechtělo. Nestála jsem o další výmluvy, lži a urážky.

V pasti

Bydleli jsme spolu, ale často ani nespal doma. Chodil si domů jen jako do hotelu a vůbec mu nevadilo, že mám na krku tři děti. K novorozenému synovi jsem se starala i o jeho syna z předchozího vztahu a moji devítiletou dceru z prvního manželství. Několik týdnů jsem se přemáhala a jela na plný plyn, ale pak mi došla trpělivost. Jedna scéna střídala druhou. Každou hádkou ukončil výhružkou, že se zabije. Poslední spor skončil mým odjezdem k matce. Nezvedala jsem mu telefon a neodepisovala jsem. Chtěla jsem od něj mít na chvíli klid.

Pryč

Po návratu do bytu jsem se nestačila divit. Myslela jsem, že nás někdo vykradl. Sedačka, nábytek, televize, pračka... Všechno bylo pryč. Všechno vzal můj bývalý přítel. Nechápala jsem to. Podnikal a s penězi neměl problém. Nechal mě s dětmi sedět v prázdném bytě. Měla jsem krátce po šestinedělí a seděli jsme na zemi jako chudáci. Jsou to už čtyři měsíce a já jsem se z toho pořád nesebrala. Nevím, kdy to přejde. Pomohlo by mi, kdyby měl někdo podobnou zkušenost.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.