V galerii najdete tipy, jak si "ukrást" trochu času jen pro sebe.

Muž a dítě

Poslední měsíce jsem alergická na syna mého muže. Netajil ho přede mnou, vím o něm od začátku našeho vztahu. Ale nic nenasvědčovalo tomu, že by mohly přijít problémy. S manželkou se rozvedli, chvíli se o syna staral muž, pak se ona vdala a i se synkem se odstěhovala daleko. Nerozešli se sice v dobrém, ale nedělali si naschvály. Muž dítě neviděl šest let. Každý měsíc mu poslal soudem vyměřené alimenty ve výši 1600 Kč.

Život šel dál, manželova bývalá žena se podruhé rozvedla a nám se narodilo dítě. Zničehonic chtěli našeho synka všichni vidět. A nic nebránilo tomu, aby se nevlastní bratři viděli. Setkání proběhlo hladce a muž si vydechl, že jeho první žena dostala konečně rozum.

Nároky

Kluk ale nastoupil na střední školu, kde se platí školné. Tím nám začalo peklo. Ozvala se manželova bývalka s tím, že má s dítětem větší výdaje. Vyhrožovala mu, že pokud jí nepřidá peníze dobrovolně, vymůže si je soudně. Myslím si, že úřady by mu alimenty nezvýšily, nemá na to příjem a navíc máme dítě. Nakonec padla částka 2500 Kč, ale posíláme rovné tři. Nestrádáme, a tak se v tom nepitvám. Hlavně, že kluk nedělá problémy a obor ho baví.

Od té doby je to každý měsíc něco. V září chtěla čtyři tisíce na školné, v prosinci tři tísce na lyžařský výcvik, v lednu doplatek školného. Už hlásila, že bude výlet. Pokaždé k tomu manžel platí i ty tři tisíce. Chápu, že dítě něco stojí, ale mám pocit, že se na nás manželova žena spoléhá.

Muž jako rezerva

Jsem těhotná a s příchodem druhého dítěte budeme mít víc výdajů. Jsem zvědavá, co se bude dít. Budeme se snažit jim vyhovět, ale může stát, že pro ně peníze nezbydou. Asi manželovi naznačím, že souhlasím jen se třemi tisíci měsíčně a nic navíc. Kluk mohl jít na obyčejnou školu a ona nemusí živit pět psů. Věděla jsem, že má manžel syna a platí na něj. Nevadilo mi, když jednou za čtvrt roku přijel a odvezl si výslužku a tisícovku k tomu. Teď máme ale svou vlastní rodinu.

Text byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která jej předala redakci. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna.