Jak poznat, že má partnerka milence, zjistíte v galerii, kde najdete indície, které vás k tomu mohou dovést.

Manžel vyrážel na loď s partou kamarádů, já zase s „holkama“ na poznávací zájezd. Loni jsem se ovšem seznámila i se zajímavým mužem. Žádná bláznivá láska na první, ba ani na druhý pohled, žádné erotické poblouznění, ale vzájemné sympatie a velké porozumění. Stali se z nás kamarádi, jako bychom se znali už léta.

Abych byla upřímná, vždycky jsem si přála mít mužského kamaráda, protože můj manžel je sice fajn chlap a mám ho ráda, ale kamarád, se kterým bych si mohla popovídat, vyprávět mu své zážitky, svěřit se mu se svými problémy a úzkostmi, to on není.

A najednou tu byl Jaroslav, který uměl naslouchat, chápat a smát se se mnou až do bezvědomí. Domluvili jsme se, že si budeme mailovat, skypovat, psát si na Facebooku, a taky jsme s tím hned po dovolené začali.

Vůbec mě nenapadlo, že bych dělala něco špatného.

Ty si dopisuješ s chlapem, kdo ví, co jsi s ním na té dovolené měla!“ vystartoval na mě manžel. Bylo mu asi divné, že zatímco sleduje televizi, já sedím u počítače, něco si tam ťukám a občas se u toho i chechtám.

Rozzlobilo mě to. „Ty mi lezeš do soukromé pošty?“ A on na to, že ano, protože dřív jsem si večer četla nebo taky žehlila, a vůbec – dělala něco užitečného.

Snažila jsem se manželovi vysvětlit, že Jaroslav je kamarád, že občas potřebuju nejen kamarádky, ale taky mužský pohled na svět, a že když si se mnou nepovídá on, můj manžel, povídám si s kamarádem.

To je ale nevěra!“ zaburácel manžel a začal do mě hučet, že jako vdaná žena nemám nárok na nějaké pletky, i když jen po netu, s cizím chlapem, že nevěra není jenom sexuální, ale taky morální, že přátelství mezi mužem a ženou neexistuje, že se v něm vždy skrývá sexuální podtext a že nejspíš po tom Jaroslavovi nevědomky prahnu.

Dodal, že s tou korespondencí musím ihned skoncovat, nebo se sebere a odjede za tím chlapem a skoncuje to s ním on.

Alena, Blansko

Odborník radí

PhDr. Petr Šmolka

Co je to nevěra? Někdo neunese nevěru fyzickou, jiní se hůř vyrovnávají s duševní, kam patří také kybersex, vztahy „jen“ virtuální…? Možná bychom měli rezignovat na pokusy definovat nevěru jako jev či stav mající objektivně existující charakteristiky.

Z hlediska podváděných půjde spíše o kategorii subjektivního prožívání. Nevěrou může být jakákoli forma vztahu či kontaktu partnera s osobou či osobami zpravidla opačného pohlaví, podstatné je, že jde o jednání pro nás emočně zraňující. Tato definice ovšem nebude platná tam, kde „postiženým“ je konstituční žárlivec.

Alenin manžel však do této kategorie nepatří. Žárlivec by nikdy nesouhlasil s tím, že jeho partnerka tráví část dovolené bez jeho kontroly. Manželčino jednání jej zneklidnilo do jisté míry právem. Ochota naslouchat je totiž pro ženy velice silným afrodiziakem. V souladu se svým temperamentem začal naivně a hloupě používat ultimáta. Ta mohou vést k několika scénářům, těžko bychom mezi nimi hledali konstruktivní. Ženu Alenu může zahnat do ilegality a z Jaroslava jí udělá zakázané ovoce. Nebo ji popostrčí do jeho chápající náruče. Ani konfrontace manžela s údajným milencem by zřejmě nepřinesla nic dobrého. Kdyby ho však napadlo, že by mohl Aleně sám více naslouchat, pak by se té myšlence neměl příliš bránit.

Autor: Eva Hirschová