Jedlá soda

Jemný prášek, který má doma každý a skvěle funguje jako čisticí prostředek, se přidává do většiny zubních past. Ve své syrové podobě je ale mnohem účinnější. Obsahuje volné radikály, které projdou přes zubní sklovinu a během pár minut je vybělí. Stačí navlhčený kartáček obalit v prášku a vyčistit si zuby obvyklým způsobem.

Na jedné straně je efekt rychlý a viditelný, ale pro dásně nesnáší její pravidelné použití dobře. Kombinujte proto tuto metodu s dalšími postupy.

Kokosový olej

Kokosový olej se stále častěji přesouvá z kuchyně do koupelny. Pro své hydratační účinky je skvělý na péči o pokožku celého těla i vlasů, ale jeho efekt je nepopiratelný při ústní hygieně. Množství o velikosti kuličky hrášku vetřete do zubů a před vypláchnutím nechte chvíli působit.

Chcete-li jeho efekt zesílit, spojte se s dalšími bylinkami. Mletý hřebíček dodá "pastě" říz. Chuť není prémiová a v ústech zůstane lehce nahořklá pachuť, ale za zkoušku stojí.

Jahody

Léto bez jahod je jako ladovská zima bez sněhu. Činidlo, které obsahují, umí "rozežrat" skvrny z povrchu zubů a zanechat je krásně hladké a lehce vybělené. Stačí pár jahod rozmačkat v prášku z jedlé sody a nechat směs pár minut v ústech působit. Vadí-li vám rozporuplné názory na použití sody, i samotné jahody můžete přiložit řezem k zubům a nechat pracovat.

Ať to křupe

Téměř všechny tvrdé zeleniny nebo ovoce, které jemně obrušuje zuby, jsou rychlou záchranou na lehce zažloutlé zuby nebo nevábný dech. Po vypití kávy nebo bylinkového čaje si stačí dát něco na zub a hned bude lépe. Zkuste mrkev, čerstvé fazole, celer, mrkev, čerstvý květák nebo brokolici a jablka.

Co pít

Čaj a káva patří mezi největší nepřátele zářivě bílých zubů. Jedinou možností, jak zmírnit jejich nepříznivý vliv, je použití brčka, aby se tekutiny dotýkaly chrupu co nejméně, ale kdo by si nechtěl ranní espresso vychutnat po svém?

Bohužel ani přidání smetany nebo mléka nezmírní dopady pravidelného pití nápojů z bylin nebo plných kofeinu. Zkuste pro začátek snížit dávku nebo je nahradit zdravějšími alternativami.

Modrá je dobrá

Hra barev sice nevybělí zuby doopravdy, ale jako dočasná záchrana, když nemáte chrup v kondici, se hodí. Červená rtěnka akorát upozorní na nedostatky a nelichotivý odstín, ale sytě modrý rolák vám prokáže skvělou službu. Stejně dobře poslouží i lesky na rty. Při použití matných rtěnek by zuby působily zbytečně "omšele".

Správný postup

I když chcete zdraví ošálit, bez pravidelné a správné péče skvělých výsledků nikdy nedosáhnete. Pro skutečně čisté zuby je třeba pár nezbytností:

  • Zubní kartáček s odpovídající tvrdostí štětin
  • Zubní nit (příchuť mentolu nebo bylinek)
  • Mezizubní kartáček požadované šířky
  • Škrabka na jazyk
  • Ústní voda