Dlouho se spekulovalo o jeho závislosti na drogách, která měla být příčinou rozpadu kapely Mandrage. To pak potvrdil jeden ze členů a vysvětlil okolnosti.

„Já myslím, že to nejsou zdaleka jen drogy. Drogy jsou důsledek, ne příčina problémů. Víťovy trable sahají daleko hlouběji. Není to vůbec jednoduchý, jak se tvrdí. Určitě jsme měli dělat víc, protože kdybychom dělali víc, tak nejsme tady v téhle situaci. Tak jsme možná nějak selhali,“ popsal pocity kapely pro Top Star magazín klávesista František Bořík.

Kapela Mandrage se rozpadla

Ten je se všemi bývalými členy kapely v kontaktu. Tedy kromě Vítka. „Nemluví s náma, takže nevíme nic, ale trošku jsem si vzal za svý, že ho v tom nemůžu nechat nebo nechci nechat. Teď byla spousta práce s Forem Karlín, takže jsme na něj byli docela naštvaný všichni, ale už nejsme. Už mám jenom strach,“ dodal.

Ve Foru Karlín byl úplně poslední koncert kapely Mandrage, kde už Vítek nebyl. V současné době by se měl léčit a nouzový stav by mu mohl vyhovovat, jelikož má na všechno větší klid. To potvrzuje i jeho maminka, jenž je Víťovi oporou.

Vítek měl podle kapely problémy s drogami

„Myslím, že se nepotřebuje zviditelňovat. Potřebuje klid a pohodu,“ vysvětlila Expresu jeho maminka. Nikdy to, pravda, nebyl žádný extrovert a vystupování na veřejnosti mu dělalo problém. Dost možná proto začal brát drogy. Aby měl kuráž.

Nyní je ale všechno na dobré cestě. „Víťa se má dobře, pracuje na sobě,“ prozradila. „Je v pořádku, rodina i přátelé ho podporují,“ dodala jeho maminka. A co říká na to, že kytarista Pepa Bolan se chystá psát knihu o působení kapely Mandrage?

Teď má na léčení větší klid

„Ať si Bolan dělá, co chce. Mě ani Víťu ten člověk nezajímá,“ rozohnila se. Je tak jasné, že vztahy s kapelou asi nejsou úplně ideální. Zatímco Vítek mlčí, ostatní mluví a jsou na vážkách. Po rozpadu nikdo nevěděl, co má pořádně dělat.

„Vlastně neustále řešíte, jestli je to dobře tak, jak to je, jestli by nebylo lepší být třeba truhlář. A já vím, že se svou povahou bych to rozhodnutí nikdy nedotáhl,“ přiznává Matyáš Vorda pro týdeník Téma s tím, že by z Mandrage neodešel. „I kdyby mi to bylo sebenepříjemnější, potáhnu to dál, jenom kvůli strachu ze změny. A on to naprosto nezatíženě rozsekl,“ tvrdí bývalý bubeník.

Ostatní členové se živí převážně hudbou

„Mandrage jsou s Víťou spojené, a pokud někdy nějaká kapela vyměnila zpěváka, šlo zřejmě o záchranu živobytí víc než o cokoliv jiného. Naše kapela vypadala takhle a ve chvíli, kdy nechtějí pokračovat všichni stejně, není důvod v ní setrvávat,“ dodal Vorda, který Vítkovi přeje jen to dobré.