Vikki Dougan

Vikki Dougan se narodila jako Edith Tooker v roce 1929 v New Yorku a celý život mu zůstává věrná. Potkal ji tam úspěch i dva muži. Žila v době ohromné konkurence, kdy se se sexbombami roztrhl pytel, ona ale dokázala šokovat a prosadit se. To, že byla focena nejčastěji zezadu, neznamená, že by se k ní Hollywood obracel zády. Právě naopak!

Začínala jako modelka, ale toužila být herečkou. Díky slávě, kterou získala pro svou krásu, proplula konkurzy bez průtahů. The Tunnel of Love, Sea Hunt nebo The Great Men patří mezi její nejvýraznější role. I když jí muži leželi u nohou a o její přízeň žadonil i sám Frank Sinatra, ona podlehla jen dvakrát. Jako první její srdce získal William Symons, se kterým má dceru Debbie. Podruhé se vdala za Jamese R. Sweeneyho, ale manželství zůstalo bezdětné a po třech letech skončilo rozvodem. Od té doby vedla samotářský (ale ne nudný) život. Letos oslavila devadesátiny, ale už roky žije v ústraní a o zájem médií nestojí.

Móda

Snažila se dát o sobě vědět v době, kdy se světu podlamovala kolena z Marilyn Monroe, Esther Williams nebo Rity Hayworth. Stačilo, aby zapátrala v šatní skříni, oblékla šaty s výstřihem na zádech sahajícím až po bedra a nechala se vyfotit. Šaty se staly jejím poznávacím znamením a získala přezdívku "The Back". V padesátých letech minulého století tím sice Hollywood šokovala a starší generace neměla pro její styl pochopení, ale Vikki se tak otevřely brány k modelingu i herectví.

Playboy

Výstřihy na zádech mají něco do sebe a i dnes konkurují odhaleným hrudníkům, protože v sobě skrývají špetku rafinovanosti. To dokázal ocenit i časopis Playboy, který si modelku několikrát vybral jako hlavní tvář. Vikki se nebránila penězům ani zájmu mužů, a tak na velkorysou nabídku pokaždé kývla.

Vzor

Šaty, které ji proslavily, se staly předlohou pro animovanou postavičku Jesiccu Rabbit, která se stejně jako Vikki Dougan stala po čase sexsymbolem. Rudé šaty bez ramínek těsně obepínaly postavu, daly vyniknout do extrému vyhnaným proporcím a po vzoru slavné modelky odhalovaly záda.