Princezna ze mlejna světlo světa spatřila v roce 1994 a v témže roce se stala také vánoční pohádkou, kterou Česká televize odvysílala 24. prosince. Režisér Zdeněk Troška neměl v úmyslu točit pokračování, ale nadšené reakce dětských diváků na první díl ho nakonec přesvědčily. Po šesti letech spatřila světlo světa další pohádka, která zavedla Jindřicha na vojnu. K velkému překvapení se i druhý díl těšil velké oblibě, což se o dalších Troškových filmech tvrdit nedá. Princezna ze mlejna II získala v roce 2000 Českého lva za divácky nejúspěšnější film. Pohádku neocenili jen čeští diváci, ale dostala se i do dvaceti zemí světa včetně Singapuru a Hongkongu.

V pohybu

Jednou z nejvýraznějších postav snímku byla Yvetta Blanarovičová (56) v roli čerta. Natáčení pro ni bylo náročné hlavně kvůli masce. Musela chodit v předstihu, aby maskérky měly dost času na její proměnu. Ta trvala každý den přes dvě a půl hodiny. Jako čert byla neposedná a pořád v pohybu, během natáčení shodila šest kilogramů.

Své si s maskou užil i herec Jakub Zindulka (54) v roli vodníka. Zelená barva, kterou ho natírali, barvila a šla jen těžko dolů.

Odkazy

Natáčení probíhalo na hradě Helfenburk a na zámku v Březnici. Jindřich vycházel na zkušenou z Nahořan nedaleko Strakonic. Zmiňovaná byla i vesnice Hoštice, která je dobře známá z triologie Slunce, seno.. . Jen mlýn ve skutečnosti neexistoval, ale byl z kartonu a polystyrenu.

Něco navíc

Jindřich při natáčení v lese krmí divokou lišku. Na první pohled je to téměř nepostřehnutelné, ale zvíře má obojek.

Nepozornosti štábu využil místní zloděj a ukradl kozu a ovci.

Andrea Černá (43) musela při natáčení nosit ohromnou paruku.

Bitva s Turky se odehrála v kaolínových dolech u Kaznějova.

Druhý díl vidělo téměř půl milionu lidí a film vydělal bezmála 25 milionů korun.