Divadlo, film a hudba

Luděk Munzar byl ztělesněním morálky a tvrdé práce. Divákům přinášel radost, uměl hrát s nadsázkou, vlastní mu ale byly i náročné role a složité povahy. Několikrát se nechal slyšet, že tempo dnešní doby je mu proti srsti a stárnout je čím dál těžší. Mimo film a divadlo byl velkým milovníkem hudby. Sám hrál na housle a v důchodu si dopřával pravidelné návštěvy Rudolfina. Neodolal koncertům vážné hudby a na Smetanu, Mahlera a Brucknera nedal dopustit. Při plném pracovním nasazení, kdy musel odehrát i 33 představení za měsíc, si to nemohl dovolit.

A dost

Jana Hlaváčová (81) a Luděk Munzar byli jako jedna duše, mívali stejné názory, postoje a dělali totožná rozhodnutí. Jako jedni z mála českých umělců nepodepsali Antichartu. Nikdy ale neměli potřebu na to upozorňovat. To hercův odchod z Národního divadla vzbudil velkou pozornost. Měl tam angažmá od roku 1957 a stal se jedním z tamních stálic. Roku 1990 už ale nedokázal tolerovat vedení divadla a směřování činohry. Odešel. „Můj vztah k Národnímu divadlu byl obrozenecký, národovecký a oni tam začali hrát jako v malém sklepním divadle. Národní divadlo není jen ta budova, to je součást našeho kulturního dědictví. Jestli někdo tu tradici ironizuje a posmívá se jí, tak se posmívá svým předkům.“

Právě v Národním divadle se pár, který je spolu od roku 1965, poznal. Hlaváčová chodila s Milenou Dvorskou (†71) na zkoušky a čekaly, nebude-li potřeba za někoho zaskočit. Zrovna se hrálo Topolovo drama Jejich den. Ani Munzar nemohl černovlasou dívku spustit z očí. Tenkrát zalitoval, že je ženatý. Dlouho to ale netrvalo a stal se z nich jeden z nejstabilnějších párů široko daleko.

Špatná volba

Ke konci života herec několikrát zalitoval, že se dal na herectví. Před DAMU vystudoval Vyšší školu hospodářskou v Hradci Králové. Už tenkrát miloval rychlá auta a letadla. Původně se chtěl stát stíhacím pilotem. Jeho otec změnu názoru nikdy nechápal. Munzar si lásku k technice ale neodepřel a stala se jeho soukromým koníčkem. Když se s letadlem ukázal nad domem a předvedl pár akrobatických kousků, otec roztál a po roce spolu začali zase mluvit. V roce 1989 dokonce se svým Tatraplánem Sport 602, který byl povedenou replikou sportovního vozu z roku 1949, vyhrál titul mistra Evropy v závodu veteránů.