Anna Janatková

Školní brašna byla pod těžkou deskou, kterou by dítě nemohlo samo odsunout. Později se našly i klíče. Do akce se zapojilo velké množství dobrovolníků, pro jistotu ale bylo 25. října 2010 na celý případ uvaleno informační embargo.

Bezmála pět měsíců probíhalo vyšetřování bez úspěchu a nenašel se jediný důkaz, který by směřoval k nalezení Aničky. V prosinci dokonce Povodí Vltavy snížilo hladinu řeky, aby mohly být prohledány břehy. Tělo se objevilo náhodou při jarní oblevě, kdy se do místa stáhla zvěř. Tlející tělo hluboko v zemi je přilákalo a přivedlo policii na správnou stopu.

Otakar Tomek

Recidivista Otakar Tomek se pět dnů po nalezení torza těla malé Aničky pokusil v pankrácké věznici o sebevraždu oběšením. Neúspěšně. Ve vážném stavu byl převezen do Vojenské nemocnice ve Střešovicích, ale už se neprobral z bezvědomí. O dva dny později zemřel. Usvědčily ho kapky potu na školní brašně a stopy po uspokojování. Kromě DNA mu ale nebyly prokázány žádné další prohřešky a dlouho byl vyšetřován na svobodě. Byl z Mostu, kde své družce tvrdil, že jezdí do hlavního města za prací. Místo toho se potuloval a přespával ve strojovně výtahu panelového domu v pražských Ďáblicích. Kolonie v Troji plná bezdomovců a drogově závislých mu byla dobře známá. Policie ho zatkla na severu Čech a hospodě Luna. Od té doby při vyšetřování nespolupracoval a nechtěl ani podstoupit test na detektoru lži.

  • Ředitel školy označil Annu Janatkovou jako bezproblémové dítě a vyloučil možnost útěku z domova.
  • Otec Aničky odmítl spojitost zmizení dcery s jeho podnikáním a nabídl výkupné ve výši 3,5 milionu korun.
  • Vzniklo falešné bankovní konto, kam mohli lidé posílat peníze na podporu vyšetřování. Jednalo se o podvod.
  • Do vyšetřování se zapojila policie, armáda, Interpol i policejní střediska v zemích Schengenu
  • Média velice necitlivě rozebírala podezřelého (a později vraha) Otakara Tomka, což poškodilo celou jeho rodinu, která neměla s případem nic společného.

A dál?

Rodiče ani po letech nazepomenou, ale odmítají se bavit s médii. Za rodinnou tragédií udělali tlustou čáru. Na soud a státní zástupkyni podali žalubu, ve které napadli postup při vyšetřování. Nabídka 3,5 milionu korun nevedla k nalezení jejich dcery, ale přilákala spoustu senzibilů, kteří dávali rodičům plané naděje. Ty vzaly za své po pěti měsících hledání. Policie se snažila najít spojitost mezi únosem a podnikáním Miloše Janatky. Hrob v Ďáblicích i pietní bod v místě nálezu těla Aničku dodnes připomínají. Stejně tak přešlapy během vyšetřování, nové technologie a "pomoc" divoké zvěře.