„Překvapuje mě, že moje maličkost ještě mezi lidmi ve vzpomínkách rezonuje,“ říká rodák z Německého, dnes Havlíčkova Brodu. Letos v létě u moře ho prý naši turisté často zastavovali – a nebyli to jen pamětníci jeho „zlatých časů“.

Po hokejových začátcích v rodném městě přestoupil v roce 1963 do jihlavské Dukly, kde už hrál bratr Jaroslav. Postupně vytvořili obávanou dvojici, která se podílela nejen na sedmi ligových titulech jihlavského klubu, ale především na světovém titulu v roce 1972 v Praze. Hrál v reprezentaci ještě pár let poté, co se Jaroslav vydal na trenérskou dráhu. I proto má doma také dvě další zlaté ze šampionátů v letech 1976 a 1977. V repreztentaci odehrál 319 zápasů a vstřelil 132 gólů.

„Pak mě ve 33 letech pustili, abych si zahrál i venku,“ vzpomíná. Když se vrátil z tehdejšího Západního Německa a Rakouska, učil pět let tělocvik a zeměpis v jihlavské základní škole. „S některými kolegyněmi jsem se ale rozcházel v pohledu na žáky. Já měl raději ty, kteří nebyli nejvzornější. Takové ty sígry.“ I když jim prý kolikrát musel (nejen) pohrozit pohlavkem, právě tihle žáci se k němu dodnes hrdě hlásí.

Na začátku 90. let se nechal přemluvit, aby šéfoval jihlavskému hokejovému klubu. Upřímně přiznává, že se ocitl v situaci, která byla nová nejen pro něho. „Dali nám pět milionů a zbytek si prý máme sehnat sami.“ Nějakou dobu držel klub nad vodou prodej hráčů, ale i tyhle zdroje nakonec vyschly. A tak odešel do „důchodu“.

Ale ani v 75 letech nesedí doma. Kousek za Jihlavou si pořídil malý golfový areál. „Z plánů na velké 18jamkové hřiště sešlo, to bychom neutáhli.“ Ale i tak si sem jezdívají na tři jamky a odpaliště zahrát a trénovat nejen hráči z Jihlavy.

„Dopoledne jsem,kavárenský povaleč‘, scházíme se s partou v kavárně, kterou provozuje můj bývalý žák.“ A odpoledne už Jiří společně s manželkou (jsou spolu od roku 1969) udržují greeny. „Nejhorší je to v zimě,“ vypráví „Jak se ale na jaře oteplí a zazelená tráva, těším se sem jako malý kluk,“ dodává.

TAK ŠEL ČAS

1944 - Narodil se 9. července.

1963 - Stal se hráčem Dukly Jihlava.

1968 - S týmem ČSSR získal stříbro na ZOH v Grenoblu.

1972 - Byl členem mužstva mistrů světa na šampionátu v Praze.

1977 - Získal svůj třetí titul mistra světa a ukončil reprezentační kariéru.

2015 - Zemřel jeho starší bratr Jaroslav.