Služby

Vysokou hru rozehrála vdova po pařížském zlatníkovi Catherina Deshayes (1640-1680), řečená La Voisin. Kapitál, který zdědila, nebyl nijak závratný. Její manžel dovedl obchod k bankrotu, ale Catherina se oháněla, četla z tváře a z porodní asistentky se dostala až k tajným interrupcím. Svým klientkám věštila z ruky a prodávala jim afrodiziaka. Udržovala vztah se šesti milenci a propadla alkoholismu. Dbala na to, aby se u ní ženy cítily dobře. Vytvářela kolem sebe atmosféru, která podporovala její důvěryhodnost. Nešetřila na sobě a nosila karmínově rudý plášť s vyšívanými orly za 1500 liber. V roce 1666 musela svou práci obhájit před profesory v Sorbonně. Uspěla a mohla dál věštit.

Spousta žen si přála lásku muže. Na to La Voisin míchala speciální lektvar, který obsahoval kosti ropuch, zuby molů, španělské mouchy, železné piliny a lidskou krev.

Její život nabral svižné obrátky poté, co se seznámila s mágem Lesagem a zběhlým knězem Etienem Guibourgem. Oba muži propadli ďáblu a černé magii, zejména pak učení nejtemnějšímu - nekromancii.

Rychlý konec

Temná pověst madam La Voisin a dvou společníků lákala dámy z nejvyšších kruhů. Obřady nevynechaly ani odvržené favoritky krále Ludvíka XIV., hraběnka Gramont a princezna Soisson, matka vojevůdce Evžena Savojského.

Neskončilo to však jen riskantními hrátkami s ďáblem. Markýza Brinviller si od zlatnické vdovy opatřila jed, s nímž zlikvidovala své rodiče a sourozence. Po čase se rozhodla pomstít se i samotnému králi. Chtěla otrávit jeho tehdejší milenku za to, že ji z této pozice vystrnadila. Lektvar smrti ukrýval španělské mušky. Jed však omylem zahubil královu sestřenici, což rozpoutalo obrovské vyšetřování.

La Voisin se na mučidlech přiznala k travičství i černé magii. Byla obviněna ze smrti tisíce lidí. Neoficiální údaje ale mluví téměř o trojnásobku. Stejný osud čekal i markýzu Brinviller. Obě ženy skončily na hranici. Guibourg a Lesag zemřeli ve vězení. Spousta těch, na které padl stín podezření, prchla za hranice.