Laku na nehty se při technice mramorování nespotřebuje moc, stačí pár kapek, které nakapete do vody. Přesto bude asi vhodnější nepoužívat svůj oblíbený lak dražší značky, skvěle postačí lak z dogerky za pár korun. Máte-li doma třpytky, připravte si je také. Kraslice jimi můžete v průběhu procesu dozdobit.

Do většího kelímku nebo plastikové krabičky od margarínu nalijte vodu pokojové teploty. Opravdu by neměla být příliš studená ani teplá, lak by v ní pak nevytvořil kompaktní skvrnu. Laky nakapejte do vody, jak vás napadne, s barvami můžete experimentovat podle libosti. Skrvnu na hladině jemně roztáhněte párátkem do stran a když je dostatečně velká, vezměte špejli s napíchnutým vejcem a opatrně ho v laku "převalte", až se celé obalí.

Někdo to dělá tak, že vejce vezme do ruky a do laku ho nejprve namočí jen způlky. Potom čeká, až zcela uschne, a pak teprve barví druhou půlku. Takový postup má však hned několik nevýhod - jednak musíte pracovat v rukavicích, protože si spolu s vejcem určitě namočíte do laku i prsty, a jednak se vám na podruhé nemusí podařit vytvořit stejný vzor. Nehledě na to, že vám možná budou asistovat malí nedočkavci, pro které bude doba schnutí poloviny vajíčka příliš dlouhá. Nám se proto osvědčilo namáčet vajíčko celé najednou za pomoci špejle.

Protože laky na nehty mohou uvolňovat toxické látky, neměli bychom jimi barvit vejce vařená ani syrová, pokud je chceme později zkonzumovat. Vajíčka ideálně vyfoukneme a nasadíme na špejle. Při práci raději otevřeme okno. Stejně jako laky na nehty vám poslouží i vodou neředitelné barvy.

Ve fotogalerii najdete inspiraci, jak takové mramorované kraslice mohou ve finále vypadat. Hrají všemi barvami a každý kus je originál. Stejnou techniku používají na své zákaznice i zručné manikérky. Každý nehet je pak originál.