Mikrovlnná trouba je dnes už běžnou součástí kuchyně. Urychlí ohřívání i rozmrazování a jídlo může být na stole během pár minut. Vrstva špíny a mastnoty ale spíš škodí. Neopomíjejte ji proto při úklidu!

Účinná, ale citlivá

Jednou necháte rozmrazit jehněčí, podruhé lesní ovoce, pak ohříváte květákovou kaši, brokolicové příkrmy a mléko pro dítě, necháte povolit med nebo kokosový olej. A korunu tomu nandá muž, co si jde připravit sýrové párky, zapomene na poklop a ty explodují. Pachy z jednotlivých potravin se mísí. Na stěnách trouby se usazuje mastnota. Potřebuje mnohem větší péči, než jaké se jí ve skutečnosti dostává. Vzít do ruky čisticí prostředky, až když vás zápach uhodí do obličeje, je zkrátka pozdě!

Žlutý pomocník

Přebíjet mix vůní a pachů chemickými prostředky není ideální volba. Jejich umělý závan by se mohl velice snadno dostat do ohřívaných potravin a zničit skutečnou chuť jídla. Jděte na to přes přírodu!

Vybírat můžete ze všech citrusových plodů jako je grep nebo limetka, ale nejúčinnější je bezesporu citron. Rozkrojte ho na čtvrtiny, vložte do misky s vodou a opatrně přeneste do mikrovlnné trouby. Poklop nechte venku. Zapněte na plný výkon a nechte deset minut pracovat.

Horkou nádobu vyndejte ven. Jako první na vás dýchne svěží a exotická vůně. Citron si poradil s veškerým zápachem, který se uvnitř trouby poctivě střádal a mísil. Nyní vezměte savý hadřík a jemnými tahy vytřete vnitřek. Nebude třeba drhnout, špína vystoupila na povrch a drží se už jen zuby nehty. Do 15 minut tak budete mít mikrovlnnou troubu zase jako novou, voňavou a připravenou k další práci.

Bojíte se?

Kolem používání mikrovlnné trouby se poslední roky rozvířila nepříjemná debata, která se snaží poukázat na její nepříznivý vliv na lidské zdraví.

Změna molekulární struktury

V troubě by mělo docházet k rozpadu molekulárních struktur u ohřívaných potravin a procesu radiace. Naštěstí je elektromagnetické záření regulované frekvencí do 2.45 GHz, je výhradně neionizující a k ničemu jinému nedochází.

Teplo ničí vitamíny

Vitamíny a minerály přijaté z čerstvé a neupravené zeleniny jsou samozřejmě nejlepší, ale přistoupíte-li k teplé variantě, je prakticky jedno, jakým způsobem jí docílíte. Pravdou zůstává, že mikrovlnná trouba občas neodvede stoprocentní výkon a je třeba pokrm promíchat, aby jídlo dostatečně prohřálo. Teplo jako teplo.

Vlny na útěku

Vlny unikající z mikrovlnné trouby a "pohybující se" v její bezprostřední blízkosti jsou tak směšně slabé, že byste se museli grilovat dlouhé roky, aby začaly mít na lidské zdraví negativní vliv - oči nebo sliznice. Na pozoru se mějte v případě, je-li trouba poškozená, zavání, vydává blesky, bzučení nebo dostatečně netěsní.