Dva TOP hruškové moučníky na víkend ke kafi

Dva TOP hruškové moučníky na víkend ke kafi

Hrušky jsou stejně vděčné jako švestky. Když je pustíte do své kuchyně, budete za hvězdu. Už jste někdy dělala bramborový makovník s hruškami? Je čas to zkusit...

Diskutujte: Pošlete své hruškové recepty, provoníme si víkend. Které podzimní ovoce máte nejraději?

Bramborový makovník s kompotovanými hruškami

PŘÍPRAVA 25 MINUT - PEČENÍ 40 MINUT - CHLADNUTÍ 30 MINUT

TĚSTO: 300 g kompotovaných hrušek, 200 g vařených brambor, 150 g cukru, 100 g mletého máku, 50 g hrubé mouky, 4 lžíce mléka, 1 vejce, 1 bílek, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy
POLEVA: 150 g krystalového cukru, 0,5 dl vlažné vody, 1 lžička citronové šťávy

  1. Oloupané vařené brambory nastrouháme najemno do mísy. V další míse utřeme žloutek s cukrem a mlékem. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a mákem, pak do těsta zapracujeme nastrouhané brambory a nakonec sníh ušlehaný ze dvou bílků.
  2. Formu na biskupský chlebíček vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nalijeme do ní polovinu těsta, na které rozložíme větší část kompotovaných hrušek nakrájených na čtvrtiny. Zalijeme je zbylým těstem a povrch obložíme zbylými hruškami. Formu s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut.
  3. Mezitím v misce smícháme cukr s vodou a citronovou šťávou, misku ponoříme do horké vodní lázně a směs zahřejeme. Misku opět vyjmeme z lázně, ponoříme ji do studené vodní lázně a polevu třeme vařečkou, dokud nezbělá. Misku s polevou zakryjeme potravinovou fólií, aby neztuhla. Upečený makovník necháme vychladnout a teprve pak na něj naneseme polevu.

Dva TOP hruškové moučníky na víkend ke kafi

Drobenkový koláč s hruškami

PŘÍPRAVA 20 MINUT - PEČENÍ 25 MINUT

TĚSTO: 6 hrušek, 250 g hrubé mouky, 130 g másla, 100 g cukru, 1 vejce, 1 sáček vanilinového cukru, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, mletá skořice a moučkový cukr na posypání.

  1. Hrušky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky. 100 g másla nakrájíme na kousky, smícháme je v míse s oběma druhy cukru a moukou promíchanou s práškem do pečiva a prsty vše rozemneme na drobenku. Přidáme vejce a těsto znovu prsty rozdrobíme.
  2. Hlubší plech vyložíme papírem na pečení a nasypeme do něj polovinu drobenkové směsi. Rozložíme na ni vrstvu nakrájených hrušek (malou část hrušek si necháme ještě stranou), posypeme je kousky zbylého másla, vše zasypeme zbylou drobenkovou směsí a povrch ozdobíme plátky hrušek.
  3. Naplněný plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč pečeme asi 25 minut dozlatova. Upečený koláč posypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí.

Dva TOP hruškové moučníky na víkend ke kafi

 Máte radši švestky? Dva TOP švestkové recepty máme pro vás ZDE

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky