Vybíravky

Strie jsou neodmyslitelně spjaté s těhotenstvím, kdy žena v krátkém časovém období výrazně přibere a v oblasti břicha se kůže nebezpečně napíná. Kvůli permanentnímu namáhání kůže se vytváří jemné prasklinky, které se ani po návratu k původní váze nezacelí a pobřišek hyzdí. Během očekávání ženy dbají na péči a břicho pečlivě promazávají. Bohužel často zapomínají na boky, stehna a hrudník, který změnám podléhá stejně jako břicho.

Tento estetický problém se netýká jen žen v očekávání, ale i těch, které nárazově přiberou nebo naopak zhubnou a cvičí tak moc, že se svaly příliš napínají a dávají kůži zabrat. K čemu je vyrýsovaná postava s viditelnými svaly, když by bicepsy, stehna, zadek nebo bedra "zdobily" nevzhledné strie. Každá tělesná změna by měla probíhat kontrolovaně a tak, aby tělo stačilo nové změny vnímat.

Hydratace

Strie mají velký dědičný základ, ale suchá a šustivá kůže moc nepomáhá. Používejte olejové sprchové emulze a zvláčňující séra, která se vstřebají hluboko pod povrch a vám zůstane jen jemná a vláčná pokožka. Proti vám stojí hormon gestagen, který výrazně snižuje pružnost vazivové tkáně, je proto nutné mazat, mazat, mazat.

Nemáte-li po ruce speciální olej, prohledejte spíž. Skvěle vám postačí i nerafinovaný kokosový olej nebo obyčejné sádlo. Kůže má jen jeden požadavek - hydratace!

Čekat věčně

Pravidelné promazávání namáhané kůže (a jako prevence by mělo být součástí běžné rutiny) představuje maximum, co v boji proti striím můžete udělat. Můžete zkusit nákladné procedury, kdy se pomocí sklerotizačního laseru zataví poškozené cévky a vzniklé jizvičky rychleji vyblednou a přiblíží se přirozené barvě kůže, ale výsledek je tak 50 na 50. Stejnou bilanci nabízí i o něco invazivnější zabroušení povrchové vrstvy kůže neboli dermabraze.