Existuje několik základních pravidel, které vašim vlasům pomohou v tom, aby byly lesklé a zdravé a pak také několik potravin, které podporují jejich růst, posilují je, bojují proti mastnotě a lupům a spoustu dalším neduhům, které vaše vlasy mohou trápit. Pojďme začít od začátku a propracovat se až k tipům a trikům.

1) Pokud to není bezpodmínečně nutné, vlasy si nemyjte každý den. Každodenním mytím je totiž připravujete o přirozenou vrstvu mazu, kterou vlasy potřebují a zbytečně je tím vysušujete.

2) Vlasy myjte studenou vodou, studená voda vlas lépe uzavře, bude pak lesklejší a plnější než když je myjete horkou vodou. Ta působí naopak agresivně a může vést k rotřepeným a oslabeným konečkům.

3) Používejte raději přírodní produkty, než agresivní chemii. Většina přípravků na chemické bázi slibuje sice zázraky, ale na úkor zdraví vlasů. Šampón vybírejte bez sulfátů. Seženete je v lékárně a ve vybraných drogeriích. Vždy používejte také kondicionér.

4) Se svými vlasy zacházejte jemně. Vlasy jsou jemné, křehké a citlivé. Proto s nimi zacházejte jako kdyby to byly saténové šaty od Diora. Po umytí vlasy vysušte ručníkem a pokud je nutné je fénovat, udělejte to studeným vzduchem.

5) Ano, občas je nutné použít přístroje, které fungují na tepelné bázi, jako je žehlička, kulma apod. používejte však tyto přípravky výjimečně a jakmile bude ona speciální příležitost u konce, dejte vlasům extrémní výživu a dvakrát takovou péči. Ideální jsou zábaly z aloe vera, či vlasové masky.

6) Podobné to je i s tupírováním. Když už vaše vlasy vyžadují takto náročný zákrok, z jakéhokoli důvodu, věnujte jim poté pořádnou péči a odměnu v podobě zábalu.

7) Barvy, laky, lesky, gely a podobné vychytávky na vlasy volte opravdu raději kvalitní než levné. Barvu si vždy nechte dát v kadeřnictví i s bonusovou výživou.

8) Totéž platí pro stříhání. Doma se nestříhejte. Jednak je dost vysoké riziko, že si ustříhnete vlas, který jste si ustříhnout nechtěla a jednak si rozhodně zasloužíte ten luxus, když o vás někdo pečuje v kosmetickém salónu.

9) Kadeřnictví navštěvujte pravidelně, ať už na barvení, nebo jen stříhání. Konečky byste si měla nechat zkrátit alespoň jednou za tři měsíce. Zbavit se nehezkého, zničeného a dát vlasům šanci, aby se odlehčily.

10) Dobrá zpráva! Vlasům můžete pomoci i jídlem, pro zdravé vlasy a podporu jejich růstu jsou vhodné ovoce a zelenina (hlavně okurky, listová zelenina, brokolice, pomeranče, jahody), fazole, batáty (sladké brambory), vejce, ústřice, losos a ostatní ryby, libové hovězí maso, rozinky a nejkvalitnější panenský olivový olej, ten je ostatně skvělý i na pleť.

Tip Kafe.cz

Skvěle na vlasy funguje maska z vaječného žloutku a olivového oleje, případně kombinace s jogurtem či zakysané smetany.
Naneste na vlasy, nechte hodinu působit a opláchněte.

Pokud používáte masku z olivového oleje, dejte si masku spíše v pátek, pokud vás o víkendu nečeká zásadní akce. Vlasy můžete mít mastné více než byste čekala, je to normální a po dalším umytí budou naprosto v pořádku.