Naučte se vybírat potraviny: 3. díl – Svačiny pro děti

Naučte se vybírat potraviny: 3. díl – Svačiny pro děti
Naučte se vybírat potraviny: 3. díl – Svačiny pro děti
Zdroj: Thinkstock

Škola je v plném proudu, a proto je čas myslet na pořádné dětské svačiny. Mnoho českých dětí i rodičů totiž právě tohle denní jídlo podceňuje a přitom se ví, že absence svačin dětem nesvědčí ani fyzicky, ani psychicky. Jak to?

Dopolední svačinu si každodenně dopřejí dvě třetiny školáků, dalších 16 % ji má spojenou pouze se školním režimem. Odpolední svačina je samozřejmostí už jen pro 60 % dětí. Potřebu odpolední svačiny nepociťuje čtvrtina mladších školáků, přestože ji mají k dispozici. „Právě absence odpolední svačiny vede k nadměrnému příjmu energie při večeři, případně může být i příčinou večerního mlsání. Logicky pak vyplývá, že vynechávání odpoledních svačin přispívá ke vzniku nadváhy a obezity,“ komentuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná poradkyně iniciativy Vím, co jím a piju.

Mohlo by vás zajímat: Ideální svačina do školy

Kafe.cz zjistilo:

Iniciativa Vím, co jím ve svém srpnovém výzkumu zjistila, že:

  • 10 % dětí se stravuje 3x denně
  • 10 % zase více než 5x denně
  • Jen necelých 50 % českých dětí dodržuje pravidelný pětidenní jídelní režim
  • 45 % dětí vynechává odpoledné svačinu proto, že tvrdí, že neměli hlad
  • 30 % si na svačinu vůbec nenašlo čas
  • 10 % dětí odpolední svačiny nechutnají

Co je důležité při přípravě svačiny?

Musí jim chutnat! To rodiče berou jako nejzásadnější faktor, ale trošku pozapomínají na složení a výživovou hodnotu dopoledního a odpoledního jídla. „Je logické, že rodiče chtějí, aby dítěti svačina chutnala. Nejdůležitějším hlediskem by však pro ně měla být výživová hodnota potravin. Rodiče by proto měli dětem nabízet širokou škálu pokrmů. Vytvořit chutnou a přitom výživově hodnotnou svačinu není dnes složité. Třeba ovoce s tvarohem či jogurtem nebo ochucené mléko představují takové varianty,“ vysvětluje doktorka Hlavatá. Potraviny pro děti by měly především obsahovat prospěšné druhy tuků a minimum soli či zbytečných přidaných cukrů.

Jak by měla správná svačina vypadat? To rozhodně zjistíte ve videu, kterým vás provedou odborníci Ing. Petr Havlíček a PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.


 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky