Tak jako má své místo každý angličák ve sbírce vašeho manžela, nebo plyšový medvídek ve sbírce vaší dcery, měla by i každá potravina mít své vlastní místo v ledničce. Valná většina lidí ale neví, jak potraviny skladovat. Schválně se podívejte do své vlastní ledničky, jestli máte potraviny uchované správně. Tady je návod:

  • Do nejspodnější poličky, která bývá vysunovací, patří čerstvá zelenina a ovoce. Vždy ji vyndejte z plastového obalu, nebo ještě lépe, kupujte zeleninu bez obalu. Rajčata, papriky, mrkve, jablka atd. to vše by mělo mít své místo ve spodní přihrádce.
  • Hned nad zeleninou můžete uchovávat maso a další rychle se kazící potraviny. Pozor ale, vždy ho mějte v nějakém obalu. Můžete ho dát do krabičky, nechat v původním obalu, nebo něčím omotat. Jinak hrozí riziko, že vám pachem masa nasákne úplně všechno jídlo v lednici.
  • Nad masem můžete vesele skladovat veškeré dresinky, omáčky, pomazánky, másla a vůbec vše, co je tekuté, nebo mazlavé.
  • A teprve nad omáčkami by měla být vejce. Pro ty můžete vymezit místo i ve dveřích ledničky, vždy ale až v horním šteláři.
  • V horní poličce by také měly mít místo sýry. Též v nějakém obalu, či krabičce. Pokud patříte mezi milovníky voňavých francouzských či italských sýrů, jistě už chápete proč.
  • Ve dveřích ledničky také můžete skladovat veškerý alkohol od piv až po pálenku. Pozor ale, do ledničky patří pouze bílé víno! Červené nechte venku, na stole, nebo ve spíži, červené víno má totiž vždy mít pokojovou teplotu. Proto není ani dobré skladovat ho třeba v chodbě, kde bývá větší chlad než v kuchyni.

A když jsme u správného skladování potravin v lednici, měli bychom si také vysvětlit, které do lednice nepatří. Do lednice určitě nedávejte banány. Ty se pak rychleji kazí. Namísto toho je dejte do misky a postavte nejlépe někam na tmavé místo, třeba do komory. Do lednice také nepatří brambory, které chladem získávají nepříjemnou sladkost. V lednici neskladujte ani rajčata nebo avokádo, ty nepatří do chladu.

Naopak se nebojte do lednice dávat ještě teplé polévky nebo omáčky, které chcete uskladnit. Zabráníte tak nechtěnému rozmnožení škodlivých bakterií. Podle výrobců teplo z potravin lednici neškodí, poradí si s ním. Vy jen pohlídejte, aby vedle hrnce s polévkou nebylo nic, co by se ho přímo dotýkalo.