1. Cvičte a žijte aktivně
Cvičení prospívá krevnímu oběhu a přísunu vyživovacích látek do kůže. A proto je aktivní život tím nejlepším pro vaše zdraví i pro pokožku.

2. Nepřepínejte svaly v obličeji
Během cvičení nevystavujte svaly v obličeji a na krku nadměrnému vypětí. Pokud budete příliš zatěžovat právě toto svalstvo, hrozí zvýraznění vrásek a ochabnutí krčního svalstva.

3. Nekuřte
Nekuřte – kouření totiž zpomaluje přísunu kyslíku do kůže. I v tomto případě dochází ke zvýraznění vrásek a kůže ztrácí svou přirozenou barvu.

4. V letadle neseďte u okénka
U okénka v letadle se podle odborníků vystavujete zvýšenému vlivu UV záření, které škodí pokožce. Je to způsobeno výškou, ve které se letadlo pohybuje. Zvlášť pokud létáte často, dobře si tuto radu zapamatujte.

5. Netřete si obličej!
Tím, že si třete obličej, přenášíte na něj rukama bakterie, které dráždí pokožku a zanechávají drobné jizvy. Pozor tedy na tento poměrně častý zlozvyk.

6. Pravidelně choďte spát před třiadvacátou hodinou
Neponocujte. Tím, že budete chodit spát maximálně hodinu před půlnocí, si zajistíte optimální vylučování růstového hormonu, který podporuje výměnu buněk a tvorbu kolagenu.

7. Mezi desátou a šestnáctou hodinou se vyhněte slunci
Podle dermatologů je právě v tuto dobu sluneční žár nejsilnější, a tudíž i nejškodlivější. A jak je známo, sluneční paprsky kůži příliš neprospívají. Odborníci samozřejmě nedoporučují také návštěvu solárií.

8. Jezte zdravě a omezte cukr a sůl
Cukr a sůl způsobují, že se kolagen odbourává mnohem rychleji. Proto se je snažte ve své stravě omezit. Do jídelníčku zařaďte dostatek zeleniny a ovoce a nezapomeňte na pravidelný pitný režim. Také nedostatek tekutin kůži velmi škodí.

Co jíst pro krásnou pleť

Mandle. Obsahují oleje, které dokáží hydratovat pokožku a antioxidanty, které ji chrání před volnými radikály.
Ústřice. Nejsou sice obvyklou součástí našeho jídelníčku, ale pro pleť jsou skvělou potravinou. Především díky vysokému obsahu zinku, který příznivě působí na elasticitu pleti i na problematickou pokožku.
Mango a avokádo. Exotické ovoce je pleti velmi prospěšné. Například takové avokádo obsahuje esenciální oleje a vitaminy skupiny B, mango je zase bohatým zdrojem vitaminu A, který pomáhá obnovovat kožní buňky a je i silným antioxidantem.